Spørsmål & svar

Spørsmål: 5.juli 2023

Jente/kvinne, 

21 år

Så jeg er en person som er mye usikker og mestret dårlig gjennom livet på den grad at jeg har vært tatt ut på grupperom. Jeg gjorde mye dårlige vaner før i tenåra og før tenåra m mat også pga adhd meds jeg gikk på fra jeg var liten. Men også kastet mye opp i periode på starten av vgs fordi jeg ikke mestret å gå ned i vekt som jeg ønsket og altid opptat av, sånn min bmi var ok da også men det hadde ikke noe å si for meg. For synet mitt gikk på mestringsfølelse og vekten som gikk ned ble som en hobby., sånn min bmi har nok Altid, ligget mellom sunn og undervektig. Jeg vil ikke si jeg har spiseforstyrrelse men ja at jeg blir mye opptatt av kropp, utsende, matinntak men det er de fleste. Nå er jeg 163cm og 43kg og jeg kan ikke gjøre noe med følelsen min av å gå ned i vekt, kommer ikke til å snakke med noen om det for det føles ut som å spolere det hele. Når jeg var yngre ca 12, og spiste lite pga medisinene og bivirkning, og skolestresset. Så jeg endte med eneringsdrikke på resept back in the days. Men på den tiden fikk jeg mange dom ville henge med meg og noen folk sammenlignet håndleddet mitt med dems med å ta rundt det og vise til andre også. Husker det godt og det var rart men senere følte jeg de ha omsorg fra dem men ja og motivasjon og mestringsfølelse. Mitt spørsmålene hvorfor ønsker jeg det sånn? jeg ser mye i speilet og aner ikke hvor langt jeg vil gå med dette. Og hvor langt vekten går , sånn hvorfor er jeg så opptatt av å ha ikke fett på armene LG sndre kropsdalig… er det årsak til atman blir sånn. Andre spørsmål er hva er forskjell på atypisk anoreksi og anoreksi hørte noen snakke om det. Og vet litt. Hva er kriterie hva vil det si. Hadde en da på 163 cm 43kg blitt atypisk eller anoreksi nervosa om det tilfelle. Rare greier sånt forstår ikek

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

 

så fint at du vil dele hvordan dette er for deg, og at du søker råd om ting du tenker en del på og lurer på. For meg høres det ut som at dette med mat og vekt har i flere år vært vanskelig for deg, og jeg kan tenke meg at det både er slitsomt og vondt for deg å ha det slik som du beskriver. Du skriver at du ikke tror du har en spiseforstyrrelse, og at du ikke kommer til å snakke med noen om det, fordi det føles som at det spolerer det hele. Det kan være glidende overganger fra det å ha et problematisk forhold til mat, kropp og vekt, til at det er en lidelse. Jo tidligere man får hjelp, jo enklere blir det å få gjort noe med det. Jeg vil på det sterkest oppfordre deg å snakke med noen om dette. Det kan være tungt å gå lenge alene om å ha det slik. Snakk med noen du er trygg på. Videre kan det være lurt å ta det opp med fastlegen for å få hjelp til å vurdere om man trenger noe mer hjelp.

 

Jeg skal forsøke å svare på det du spør om:

Hvorfor ønsker du å ha det slik?

Det er ikke så lett for meg å svare på. Jeg tror det kan være fint for deg å snakke med noen om dette på en annen plattform enn spørsmål og svar. For noen kan en anonym chat være et trygt rom å utforske dette. Eller i samtale med en ROS rådgiver, en lege eller psykolog som kan mer om spiseproblematikk. Du nevner gjentagende ganger dette med at det gir mestring, og det tror jeg mange med en spiseproblematikk vil kunne kjenne seg igjen i, at det å ta kontroll over maten blir en arena å kjenne på mestring. For andre kan det være en måte å regulere vanskelige følelser, en måte å legge litt lokk på de, uten å helt forholde seg til dem. Noen beskriver at det å beholde spiseforstyrrelsen blir et fysisk uttrykk for hvordan de føler at de har det inni seg, da de ikke klarer å gi uttrykk for dem på andre måter. Det kan altså være sammensatt hva som skaper denne ambivalensen.

 

Forskjell på atypisk anoreksi og anoreksi?

Her får jeg lyst til å linke til en artikkel på våre sider om anoreksi som svarer nokså greit på dette - Anoreksi. Ifølge Helsedirektoratet sine retningslinjer brukes begrepet atypisk anoreksi når man «mangler ett eller flere av de mest sentrale kjennetegnene ved anoreksi».

 

Håper svaret mitt her kan være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.