Spørsmål & svar

Hvorfor er det ingen som liker meg?
Dato: 8.mai 2023

Jente/kvinne, 

16 år

Hvorfor er det ingen som liker meg?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her.

 

Så vondt å høre at du opplever det slik. Man kan kjenne seg ganske alene om det føles som at ingen liker en. Det kan gjøre veldig vondt. Jeg kan nok ikke svare på akkurat det du spør om, men jeg ønsker gjerne å snakke litt om det å kjenne seg utenfor og alene. Og hvordan dette kan bli bedre.

 

Tilhørighet er et grunnleggende behov hos oss mennesker. Gjennom hele livet forsøker vi å knytte bånd til andre, og det å kjenne at vi har det bra sammen med andre er viktig for at vi selv har det bra. Vi er opptatt av hvordan andre oppfatter oss, og vi er opptatt av å passe inn. Til tider kan vi bli usikre på om vi passer inn eller hører til, og da vil vi kunne kjenne på usikkerhet. Når vi blir mer usikker begynner vi å gjerne å gruble over om det vi sa var ok eller hørtes teit ut, og vår indre kritiker kan begynne å utfordre denne usikkerheten enda mer. Det kan være fint å minne seg selv på at alle mennesker kjenner seg usikre til tider, og spesielt i tenårene. Mest sannsynlig er veldig mange rundt deg også veldig usikre. Noen ganger kan vi tolke andres usikkerhet som om at de ikke liker oss. Dersom den indre kritikeren og tankene får bare løpe løpsk kan de dikte opp mye rart, og innimellom kan vi tro på det. Da er det lurt å snakke med noen om det. Vonde tanker og følelser blir ofte lettere å håndtere når vi deler det med noen vi er trygg på.

 

Når det blir et gap mellom hva vi ønsker av kontakt og relasjoner til andre, og hva vi faktisk opplever kan vi kjenne oss ensom. Ensomhet er vondt å kjenne på. Å kjenne på dette er også ganske vanlig, noe som kanskje kan være godt å vite for å ikke føle seg så alene om å ha det slik. Kan det være aktuelt for deg å oppsøke nye arenaer hvor du kan treffe andre - som f.eks. å melde deg på en aktivitet, eller finne andre som har samme interesse som deg, en frivillig organisasjon f.eks? Dersom ensomheten skyldes utestengning og mobbing, og/eller dersom dette er noe som påvirker deg mye, så er det viktig å få hjelp for dette. Fortell noen du er trygg på om hvordan du har det. En voksen i familien? En lærer? Helsesykepleier er også et trygt sted å få snakket om hvordan man har det. I tillegg finnes det en del anonyme chattetjenester hvor du kan snakke med noen om dette.

 

Jeg håper at dette svaret kan være til hjelp for deg.

 

Vennlig hilsen rådgiver i ROS.

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.