Spørsmål & svar

Hvordan kan jeg unngå å sjekke kcal i maten?
Spørsmål: 15.april 2023

Jente/kvinne, 

16 år

Hei. Eg er ei jenta på 16 år, slite med å eta mat uten å vita kor mykje kcal det i det, eg må alltid sjekka kcal i mat eg ete eller mat eg skal kjøpa. Korleis kan eg jobba med det?

ROS svarer

Hei, så fint at du søker råd om dette.

 

Det å telle eller sjekke kalorier kan for mange starte som et forsøk på å være sunn, og i starten kan det kjennes spennende ut, og det kan gi mestring å nå evt. de mål man har satt seg. Over tid blir dette for de fleste slitsomt, og det kan gi et mer anstrengt forhold til maten. Mange kan etterhvert også kjenne på skyldfølelse over å ha spist enkelte ting som en tidligere ikke tenkte over, og som en tidligere også hadde glede av. Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i noe av dette, men jeg får inntrykk av at dette er noe du synes er slitsomt og noe du ønsker å endre.

 

For å kunne jobbe med endring så vil det være nyttig å forsøke å forstå bakgrunn for at man gjør som man gjør. Hva er det som gjør at du vil sjekke kaloriinnholdet? For mange kan dette handle om behovet for kontroll. Det kan kanskje virke som et behov for å ha kontroll over maten, men det vi ser er at et slikt kontrollbehov ofte handler om noe mer grunnleggende - som f.eks. å føle seg god nok. Er det noe annet enn maten som kan da bidra mer til dette? F.eks. gjøre ting man liker, mestre nye ting, tilbringe tid med gode venner/relasjoner, snakke fint til seg selv.

 

Når man ønsker å slutte med en atferd, så kan det være lurt å ha fokus på noe annet man skal gjøre mer av. Forsøk å ikke ha så mye fokus på hva du skal gjøre mindre av eller unngå. Det kan av og til forsterke behovet for å gjøre det. En nyttig ting å ha mer fokus på er å spise regelmessig og spise variert. Spis gjerne minst 4 måltider gjennom dagen, og spis deg mett til måltidene. Spis mat du liker og er komfortabel med. Ingen mat er farlig.

 

En annen ting du kan utforske er - hva gjør det med deg når du hele tiden sjekker kalorier? Og hva skjer når du ikke sjekker kaloriinnholdet? Mange kan erfare at det å ta kontrollen gir en følelse av ro, men langsiktig gir det egentlig mer vondt enn godt, mens det å gi slipp på kontrollen kan være veldig ubehagelig, men kan ofte være nyttig.

 

Det er lurt å sette seg mål som er realistiske. Derfor kan det være lurt å begynne i det små. F.eks. kan første mål være å bare utsette å sjekke kaloriene. Kjenn litt etter hvordan det kjennes først. Etterhvert når du faktisk også bestemmer deg for å la være å sjekke, så kan det være lurt å ha en plan for hvordan det skal bli enklere å venne seg av det, f.eks. starte med å ikke sjekke kaloriinnholdet i 1 måltid av gangen.

 

Det er også lurt å snakke med noen om dette dersom det tar veldig stor plass, og du merker at det påvirker hvordan du har det. Snakk enten med noen du er trygg på, en voksen, en venn, helsesykepleier. ROS sin anonyme chat kan også være et fint sted for mange å snakke om dette.

 

Vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

30. mai 2023
Stavanger
Temakveld: Overgrep og smerteuttrykk
2. juni 2023
Bergen
Jubileumsseminar
5. juni 2023
Oslo
Pårørendegruppe
6. juni 2023
Stavanger
Åpen pårørendesamling

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.