Spørsmål & svar

Dato: 8.mai 2023

Jente/kvinne, 

15 år

Jeg lurer på hvordan man vet om man har en spiseforstyrrelse, og hvor alvorlig?

ROS svarer

Hei!

Så fint at du tar kontakt, og stiller dette viktige spørsmålet som jeg tror flere kan lure på.

En spiseforstyrrelse kan komme til uttrykk på mange ulike måter, og kan derfor se veldig forskjellig ut fra person til person. Her kan du lese mer om det. Det som er med på å avgjøre hvorvidt man har et problematisk forhold til mat, er hvor mye dette er med på å styre hverdagen og hvordan man har det. Som oftest kommer dette gradvis, og mange har problemer selv med å se at det har blitt et problem. Så kan det være lurt å stille seg disse spørsmålene:

  • Tenker jeg så mye på mat, kropp og/eller trening at det påvirker valg jeg tar og hvordan jeg har det?
  • Tilpasser jeg f.eks treningen til hverdagen, eller må hverdagen tilpasse seg treningen?
  • Trekker jeg meg mer unna sosiale settinger, for å unngå matsituasjoner hvor man ikke har kontroll selv?
  • Har jeg perioder hvor jeg spiser store mengder mat for å døyve vonde følelser, ofte alene, og sitter igjen med mange vonde følelser etterpå?
  • Kjenner jeg på en delt følelse av å ville ha hjelp, men samtidig en frykt for å gi slipp på kontrollen?

Om du kjenner deg igjen i noe av det som står her, eller vedlagte linker, men ikke opplever at det er alvorlig nok til å kalles en spiseforstyrrelse, vil jeg likevel oppmuntre til å ta kontakt med noen du stoler på for å fortelle om det. Enten en trygg voksen, en venn, helsesykepleier eller fastlegen din. Det kan i bestefall være noe som fort går over, men det kan også være nødvendig å snu det, før det trenger å bli alvorlig. De fleste som er usikre på om de har en spiseforstyrrelse, synes ofte det kan være vanskelig å vite om det er alvorlig nok til å kunne få hjelp. Vi i ROS jobber for at man skal få mulighet til å prate med noen på et tidlig tidspunkt, slik at man kan finne mer ut av hva som kan være til hjelp for den enkelte. Denne podcast-episoden tar for seg hvordan og når man bør oppsøke hjelp. Den tar også opp mange spørsmål man gjerne sitter inne med. For mange kan en anonym samtale på chat være et greit sted å starte.

Håper dette var med på å oppklare noe av det du lurte på.

Takk for ditt spørsmål.

 

Vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.