Spørsmål & svar

Spørsmål: 1.januar 1970

Jente/kvinne, 

27 år

Jeg er normalvektig og fornøyd med kroppen min. Har hatt spiseforstyrrelser lenge. Hver gang jeg har fått friske tanker igjen har det endt med overvekt. Skulle bli litt sunnere igjen for et år siden. Merker at dette har gått alt for langt og jeg begynner å bli ulykkelig. Tenker hele tiden på at jeg burde være i aktivitet. Er redd for å spise for mye. Hvordan kan jeg finne ut hva som er vanlig matinntak og aktivitetsnivå? Hvordan kommer man seg ut av dette uten og overspiser og legge på seg.

ROS svarer

Hei, og takk for at du skriver til oss.

 

Det høres for meg ut som at du ikke har det noe godt slik du har det nå. Så fint at du søker hjelp og råd. Du lurer på hvordan du kan finne ut hva som er vanlig matinntak og aktivitetsnivå. Fra det du skriver høres det ut som at du kjenner på mye usikkerhet omkring mat, kropp og vekt. Jeg tenker at med en langvarig spiseforstyrrelse er det forståelig at du kan kjenne deg forvirret og kanskje også fortvilet rundt dette. Jeg får også lyst til å utfordre dette spørsmålet - kan det være mer hensiktsmessig å finne ut av hva som riktig for deg og gjør deg godt, fremfor hva som er vanlig? Vi er så forskjellige alle, vi har ulike kropper, ulike preferanser, ulik bagasje, lever ulike liv, slik at noe som er riktig for noen trenger ikke være riktig for noen andre.

 

Du skriver at hver gang du har fått sunne tanker har det endt med overvekt. I tillegg får jeg inntrykk av at i perioder hvor du går opp i vekt erfarer også overspising. Mange med en spiseforstyrrelse kan oppleve at hvordan spiseforstyrrelsen uttrykker seg, kan variere. At man i noen perioder lever restriktivt og går ned i vekt, og i andre perioder overspiser. Felles for mange er at de bruker mat og evt. trening til å regulere følelser. Jeg vet ikke om det er slik for deg.

 

En annen ting som går igjen for mange, er at balanse kan være vanskelig, og at det ofte blir enten eller. Strenge regler og rigiditet kan opprettholde et vanskelig forhold til mat og vekt. Det å gi slipp på regler kan for mange være utfordrende dersom man har hatt dette lenge. For noen kan det å ha sunne tanker handle om at man ikke skal ha noen regler eller restriksjoner, men når de først spiser enkelte matvarer som en vanligvis har forsøkt å holde seg unna, så kommer ubehagelige følelser som skam og skyld. Vi i ROS er opptatt av å trygge brukerne våre i at ingen mat er farlig. Men vi ser også at det kan kan kreve trening over tid for at man selv skal kjenne denne aksepten man ønsker. Vi er også opptatt av å spre håp om at det er fullt mulig å få et mer uanstrengt forhold til mat.

 

Og til slutt, hva baserer man selvfølelsen på?
Dersom man tilegner stor verdi i kropp og vekt, kan man da oppleve at selvfølelse vil vakle, basert på hvor "flink" man er. Dersom dette er tilfelle, kan det å jobbe med å styrke selvfølelsen også være til god hjelp.

 

Her er noen spørsmål du gjerne kan reflekter litt over som kanskje kan være nyttige:

  • Hva er sunne tanker for meg?
  • Hvordan kjennes det i kroppen når jeg har disse tankene?
  • Hvilke funksjon har mat for meg i ulike faser? (Når jeg er mer opptatt av sunnhet, og når jeg overspiser?)
  • Hvilken funksjon har treningen i livet mitt?
  • Hvor stor verdi tilegner jeg egen kropp og vekt?
  • Hvordan ønsker jeg at det skal være for meg?

 

Dersom dette er noe du ønsker mer veiledning rundt, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt for gratis veiledningssamtaler hos oss. Dette er ikke behandling, men samtalene fungerer mer som hjelp til selvhjelp. Mer om hvordan hva disse samtalene kan innebære, kan du lese mer om her.
Vi tilbyr også ulike kurs, som du også kan lese mer om her.

 

Håper dette kan være til hjelp mot et bedre forhold til mat, kropp og vekt.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

30. mai 2023
Stavanger
Temakveld: Overgrep og smerteuttrykk
2. juni 2023
Bergen
Jubileumsseminar
5. juni 2023
Oslo
Pårørendegruppe
6. juni 2023
Stavanger
Åpen pårørendesamling

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.