Spørsmål & svar

Hvordan kan man unngå kroppspress?
Dato: 16.januar 2023

Gutt/mann, 

20 år

Hei!

Jeg kjenner hele tiden på en følelse av å ikke se bra ut og bruker mye energi på å sammenligne meg med andre. Hvordan kan man unngå kroppspress?

ROS svarer

Hei!

Så fint at du skriver til oss. Det er mange som kjenner at det er et stort press på hvordan kroppen bør se ut. Men for å klare å unngå dette mest mulig, er det ofte nyttig å finne ut hvor dette kroppspresset kommer fra. Så før jeg gir deg noen konkrete øvelser, ønsker jeg å belyse litt hva vi faktisk utsettes for, for å bedre kunne stå i mot. Og kanskje øvelsene gir litt mer mening da.

 

Vi alle har et behov for å passe inn, og kjenne at vi hører til et sted. Det er derfor naturlig å være litt opptatt av hva som er ønsket og hva som forventes av oss i det samfunnet vi lever i. Og da er blant annet kroppen også noe vi vurderer ut ifra det idealet samfunnet har skapt. Det har nok alltid vært en form for kroppspress, men det at sosiale medier har blitt noe som opptar oss så mye som det gjør i dag, gjør at vi er mer tilbøyelig og utsatt for det. Skjønnhetsindustrien formidler også et ideal, og hvilken kropp som er på mote akkurat nå, er visst også noe mange forholder seg til. Og det vi til slutt sitter og sammenligner oss med, er retusjert, krever enormt med tid, krefter og penger, og blir ofte så smalt at det ikke er plass til noen av oss.

 

Vi blir ofte mer bevisst det vi er misfornøyd med, og tror ofte derfor at andre også er det. Men det stemmer som oftest ikke. Men det som opptar oss mye, er ofte det man også prater om. Og kanskje man merker at venner også prater mye om kropp, trening og ulike metoder for å komme nærmere målet? Det kan også oppleves som kroppspress.

 

Så som du ser; det å unngå det helt, er jeg ikke helt sikker på om man får til. Men det er både lurt og fullt mulig å skjerme seg fra det, og ha et mer bevisst forhold til dette.

 

Her er 4 øvelser om hvordan håndtere kroppspress:
(Inspirert fra boken til Vilde Vollestad ved navnet «Hva er greia med meg, og deg og alle andre?")

  • Minn deg selv på retusjeringer som kan ligge bak bildene du ser.
  • Vær bevisst influencere og andre personer som fremmer et usunt kroppsideal. Kanskje skal du avfølge noen eller begynne å følge noen som fremmer mer realistiske kroppsbilder – eller fokusere på noe helt annet?
  • Ha fokus på å gi deg selv, og andre komplimenter som ikke handler om kropp og utseende. Er du/kompisen din god til å lytte? Morsom å være samen med? God til å engasjere seg i andre?
  • Vis hverandre uretusjerte, usminkede sider! Enten det er i virkeligheten eller på sosiale medier.

 

Kanskje disse øvelsene kan være med på å redusere kroppspresset du kjenner på, og at det kan påvirke de rundt deg også?

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.