Spørsmål & svar

Hvordan kan man bli bedre? Har slitt med mat og kropp i mange år
Spørsmål: 21.april 2023

Jente/kvinne, 

20 år

Hvordan kan man bli bedre? Altså jeg har slitt med mat og kropp i mange mange år, å gjekk tilslutt veldi mye ned i vekt. Noe som nå går rett oppigjen til der jeg var fordi jeg ikke klarer å ha kontroll på maten. Det eneste jeg tenker på er hvor mye jeg har spist eller lite, at jeg burde skamme meg, at jeg bare er en feil liten taper som ingen uansett kommer til å like å at jeg bare kunne drept meg selv i stede.. skal ikke det altså! Men det er bare veldi vondt. Hvordan klarer man å bli kvitt disse tankene? Jeg tørr ikke være sosial, være ute, være me familien fordi jeg vet at jeg har langt på meg mye å at det er noe de også ser. Jeg takler ikkje meg selv og min kropp. Jeg føler meg fanget og jeg vil bare ut.

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du tar kontakt. Det høres veldig tungt ut å ha det slik du beskriver. Det å ha slitt i mange år, kan for mange gjøre det enda vanskeligere å tro at det finnes en vei ut, om man ikke har funnet den helt enda. Det er utrolig slitsomt å kjenne at tanker om mat tar så stor plass. I tillegg til skamfølelse rundt seg selv og egen kropp. Det at dette nå begrenser deg i hverdagen, og at du trekker deg mer og mer tilbake, tror jeg er viktig å ta på alvor. Det med å ha tanker om drepe seg selv, selv om man ikke ville gjort det, er noe jeg også ønsker å kommentere på slutten. Du skal ikke måtte ha det på denne måten, og heller ikke måtte stå i dette alene.

 

Det første jeg ønske å spørre deg om, er om du noen gang har fått noe hjelp med forholdet ditt til mat? En form for behandling, eller samtaler med noen? Er det noen som vet at du har det på denne måten nå? Mange kan gå lenge alene med slike problemer, og da har det en tendens til å vokse seg større.

Og selv om man kanskje har fått noe hjelp tidligere, har man kanskje ikke fått tilstrekkelig med hjelp, eller funnet det som har vært riktig for en selv. Dette kan være viktig å forsøke å finne mer ut av. Det er fullt mulig å få et bedre forhold til mat og seg selv, men ofte er det behov for nok og riktig hjelp.

 

Det høres sårt ut at dette går utover relasjoner i livet ditt, ettersom du trekker deg unna. Når man har det vanskelig, er det nettopp gode relasjoner noe vi har ekstra behov for. Det er vondt å høre at skam rundt egen kropp står i veien for å leve det livet du egentlig har behov for. De tankene om å føle seg som en taper, som ingen uansett kommer til å like, er veldig vondt å lese om. Jeg kan bare forestille meg at det må være enda verre å ha dem om seg selv. Det får meg også til å lure på hvor disse tankene kommer fra? Jeg ønsker å si til deg at du ikke fortjener å ha slike tanker om deg selv, og at det er god hjelp å få.

 

Det første steget er å snakke med noen du stoler på, om hvordan du har det. Om det er veldig vanskelig, slik situasjonen din er nå, kan også en prat på vår anonyme chat, være et godt sted å starte. Det kan være godt å prate med noen som har tid, og som ønsker å lytte og være til hjelp. Man kan også få mer råd til hva man kan gjøre i egen situasjon.

 

Avslutningsvis ønsker jeg å si at dersom du merker at tankene blir for vanskelig å komme seg ut av på egen hånd, er det viktig å oppsøke hjelp. Spesielt dersom de tankene du delte her om å ikke ville leve lenger, fortsetter å komme og du selv er redd for at det blir verre. Her ønsker jeg å vise til noen du kan kontakte, som har god kompetanse på dette området.

Kirkens SOS

Krisehjelp

Jeg er glad for at du ville fortelle hvordan du har det her, og ønsker også for deg at du tar dette med deg videre og oppsøker mer hjelp, slik at du kan få det bedre med deg selv.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

30. mai 2023
Stavanger
Temakveld: Overgrep og smerteuttrykk
2. juni 2023
Bergen
Jubileumsseminar
5. juni 2023
Oslo
Pårørendegruppe
6. juni 2023
Stavanger
Åpen pårørendesamling

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.