Spørsmål & svar

Hvordan kan jeg få et bra forhold til trening igjen?
Spørsmål: 31.januar 2023

Jente/kvinne, 

22 år

Hei!

Jeg har vært syk med spiseforstyrrelser, og i den perioden hatt et vanskelig forhold til trening. Det er to år siden jeg ble frisk, og har lyst å få et bra forhold til trening igjen.
Har vært redd for å bli trigget i gal retning igjen. Hvordan går man frem for å få et bra forhold til trening igjen?

ROS svarer

Hei!

Og takk for at du skriver til oss. Jeg tror det er veldig mange som har kjent på akkurat det du beskriver. Det å få et godt forhold til trening i etterkant av en spiseforstyrrelse, vil ofte ta tid. Mange kan bli usikre på om det er friske eller syke tanker som driver motivasjonen. Og kanskje man også havner i situasjoner som minner om hvordan det var før, som kan oppleves triggende. Og da får man ofte et behov for å bli trygget i disse situasjonene som kan oppstå.

 

Så hvordan kan man da gå frem?

Jeg ønsker å vise til en artikkel som i siste halvdel tar for seg noen konkrete råd til hvordan man kan snu et destruktivt forhold til trening. Det å tenke gjennom nye grunner til hvorfor man trener kan være et godt sted å starte:

Trening og fysisk aktivitet • nettros.no

 

Dersom man har fått et anstrengt forhold til enkelte treningsformer, kan det være fint å ha som hovedfokus å finne tilbake til treningsglede. Det kan være fint å utvide begrepet trening, til fysisk aktivitet. Aktiviteter som har elementer av glede, lek, mestring og som er sosialt, kan ha vel så mye helsegevinst.

Her er en episode fra podcasten vår "Uforstyrra" som tar for seg nettopp dette med å finne tilbake til treningsglede: Finne tilbake treningsglede

 

Så kan det være fint å anerkjenne at dette kan by på en del prøving og læring. Om man klarer å se på dette som en læringsarena hvor man kan lære mye nytt om seg selv, så kan det være lettere å ta fatt på denne utfordringen. Vit at du ikke er alene om å kjenne at dette er utfordrende. Mange har behov for å ha noen som kan støtte dem i en slik situasjon. Det kan være en som står nær, en behandler eller en rådgiver i ROS. Vi tilbyr gratis veiledning på alle våre sentre, og digitalt fra vårt nasjonale senter:
https://nettros.no/individuelle-samtaler/

Håper noe av dette kan være til hjelp på veien mot et godt forhold til fysisk aktivitet :)

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

26. mars 2023
Digitalt
Endags stilleretreat (via ZOOM)
28. mars 2023
Tromsø
Åpen pårørendegruppe
28. mars 2023
Stavanger
Åpen pårørendesamling
29. mars 2023
Trondheim
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.