Spørsmål & svar

Prøver å være bevisst følelser, men der og da så føles den kraften maten har på meg veldig sterk. Jeg blir lammet om jeg prøver å gjøre noe annet
Dato: 8.mai 2023

Jente/kvinne, 

20 år

Hei! Jeg opplever at jeg overspiser/får trang til å kaste i meg mat, enten jeg kjenner på positivt stress (glede/å være gira), eller om det er negativt stress (bekymringer/uro.)

Der og da er det kjempegodt, men etterpå så blir jeg ofte engstelig/skammer meg. Prøver å være tålmodig med meg selv.

Det jeg lurer mest på, er kanskje hvor ofte det er vanlig å overspise? For meg så går det utover livskvalitet i form av at jeg får mageknip og gjerne ikke får gjort det jeg skal/være sosial.

Jeg prøver å spise ca 4 måltider om dagen, gjerne med 1-2mellommåltider. Spiser meg god og mett. Sover om natta og trener jevnlig.

Prøver å være bevisst på følelser osv, men der og da så føles den kraften maten har på meg, veldig sterk. Jeg blir helt lammet om jeg prøver å gjøre noe annet.

Noen gode råd ang.dette?

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du skriver til oss. Så fint at du oppsøker mer råd rundt det du synes er utfordrende. Det høres likevel ut som du er kommet et stykke på vei, ved at du er bevisst relemessige måltider og å spise deg mett, nok søvn og fysisk aktivitet, noe som kan virke dempende for overspising. Likevel opplever du at behovet for overspising inntreffer i kontakt med ulike følelser, og at dette kan gå utover hvordan du har det og ditt sosiale liv. Jeg ønsker å svare deg på det du lurer på om overspising, se på sammenheng mellom følelser og mat og hva som kan være til hjelp.

 

Det første du lurer på, er hvor ofte det er vanlig å overspise. Her vil jeg si at dette kan variere hos de fleste. For å oppnå diagnosekriteriene for overspisingslidelse, må man blant annet ha ha minst en overspisingsepisode i uken, i løpet av tre måneder. Vi møter mange som ikke kjenner seg igjen i hele diagnosebeskrivelsen, men som likevel opplever at det går utover livskvaliteten. Mange kan dermed bli usikker på om det er alvorlig nok til å få hjelp med det. Begrepet overspisingsproblematikk rommer dermed flere, og gir også større rom for individuelle forskjeller. Det er individuelle forskjeller på hvor ofte det skjer, hvilken mat man tyr til og hvor mye man spiser til hver episode. Man skiller også mellom subjektiv og objektiv overspising, men begge kan være vanskelig å leve med. Mange beskriver også at regler for mat man har tilegne seg, trigger til overspising, nettopp på den "forbudte" maten. Brudd på egne regler, kan også medføre ytterligere skam. Og selv om man ikke kjenner seg igjen i alt dette heller, betyr det ikke at man ikke har behov for hjelp.

 

Uavhengig av hvordan og hvor ofte det kommer til uttrykk, er ofte fellesnevneren at maten har fått en funksjon for å regulere følelser, i en slik grad at man merker at det begynner å begrense livsutfoldelse og livskvalitet. Det kan føre en inn i noen mønstre som ikke er lett å bryte ut av på egenhånd.

 

Det virker som at du har gjort deg noen viktige erfaringer, nemlig bevisstheten om hvilke følelser det handler om i ditt tilfelle. Og selv med denne bevisstheten, kan man likevel oppleve at det kan være vanskelig å stoppe, når trangen for å overspise inntreffer. De fleste har behov for veiledning og hjelp for å finne mer ut av hvordan man kan møte følelsene og egne behov på en annen måte, enn med maten. Hvis man ser på maten som en mestringsstrategi for å regulere følelser, er det ofte behov for å erstatte denne mestringsstrategien med noe annet. Og ved å utforske følelsene som fører til overspising, kan man også finne ut av hva man egentlig har behov for i de ulike situasjonene.

 

Vi i ROS jobber for at alle som opplever at forholdet til mat har blitt problematisk, skal få noen å prate med. Sammen med en fast rådgiver, kan man finne mer ut av hva som kan være til hjelp for den enkelte. Man behøver ikke en henvisning eller en diagnose. Vi er glad for å tilby gratis rådgivningssamtaler på alle våre sentre, og digitalt for de som ikke bor nær sentrene våre. Mer om hvordan slike samtaler kan fungere, kan du lese mer om her. 

 

Vi tilbyr også kurs i Mindful eating og Mindful selfcompassion digitalt. Her kan du lese mer om det. Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt for mer informasjon, dersom du tror noe av dette kan være noe for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

20. april 2024
Tyrkia
Sterkere sammen (fulltegnet)
22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.