Spørsmål & svar

Hva er egentlig sunt?
Spørsmål: 15.januar 2023

Jente/kvinne, 

13 år

Hei! Synes det er så vanskelig å vite hva som er sunt og ikke sunt. Føler alle mener så forskjellig. Jeg blir veldig påvirket av det venninnene mine sier, men føler at det ikke er bra for meg å høre på dem. Det gir meg bare masse dårlig samvittighet, fordi ingenting er liksom bra nok. Jeg blir også skikkelig forvirret når jeg leser på nettet. Og mamma og pappa virker til å ikke bry seg så veldig, de sier bare at jeg skal spise det jeg liker. Hvordan kan jeg spise for å spise sunt?

ROS svarer

Hei!

 

Så fint at du søker råd her når du kjenner deg usikker rundt dette. Det er ikke rart du kjenner deg forvirret - veldig mange går ut og mener mye om mat og kosthold uten å nødvendigvis ha god nok kunnskap om det. Mye som står i aviser, sosiale medier og ellers på nettet kan ofte ha et veldig snevert syn, og mye er heller ikke forankret i god forskning. Hva et sunt kosthold er trenger ikke å være så komplisert. Litt av alt er ofte en god tommelfingerregel. Det er også viktig å huske på at det som er sunt for noen, ikke nødvendigvis er like sunt for andre. Det er flere faktorer som spiller inn her, som helse, alder, aktivitetsnivå, og mye mer.

 

For de aller fleste vil det være ideelt å spise regelmessige måltider. Det kan være å spise hver 3.-4. timer, eller å spise 4 hovedmåltider og evt. 1-2 mellommåltider fordelt utover dagen. Det er også lurt å spise seg mett til hovedmåltidene. Kroppen vår har en unik evne til å regulere seg selv gjennom å sende sult- og metthetssignaler. Derfor er det lurt å så godt det lar seg gjøre forsøke å lytte til disse signalene. Videre må jeg si at jeg synes at foreldrene dine har et godt poeng - det er viktig å spise mat man liker, og er komfortabel med. Dette bidrar til matglede og trivsel, som også er viktig for helsen vår.

 

De nasjonale kostrådene sier noe om hva som bør inngå i et helsebringende kosthold for friske mennesker. Oppsummert handler det om å ha et variert kosthold. Spiser du mange ulike matvarer, får du lettere i deg den næringen kroppen din trenger. Jeg vil anbefale deg å ta utgangspunkt i det kostholdet du trives med, og legge til de kostrådene som kjennes overkommelig.

 

Håper svaret her kan være til hjelp for deg. Om dette er noe du kjenner deg mye usikker på, eller kjenner at mat oppleves vanskelig, så kan det være viktig å snakke med noen om det. Snakk med noen du føler deg trygg på; familie, venner, helsesykepleier, eller ROS :)

 

Vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog/rådgiver i ROS

ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

30. mai 2023
Stavanger
Temakveld: Overgrep og smerteuttrykk
2. juni 2023
Bergen
Jubileumsseminar
5. juni 2023
Oslo
Pårørendegruppe
6. juni 2023
Stavanger
Åpen pårørendesamling

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.