Spørsmål & svar

Hode mitt diskuterer alltid med seg selv. Jeg tenker « skal jeg spise?», så tenker jeg « nei, jeg kan jo ikke spise.."
Dato: 24.mai 2023

Jente/kvinne, 

12 år
Hode mitt diskuterer alltid med seg selv. Jeg tenker « skal jeg spise?», så tenker jeg « nei, jeg kan jo ikke spise, da går jeg opp i vekt», så tenker jeg « jo, jeg trenger mat, og jeg går ikke opp i vekt av å spise.». Noen ganger ender jeg opp med å spise og andre ganger ikke. Hva burde jeg gjøre?

ROS svarer

Hei,Så fint at du tar kontakt med noen, jeg håper at jeg kan hjelpe deg litt videre på veien. Det høres slitsomt ut for deg å ha det slik du beskriver det og sånn tenker jeg at du ikke skal trenge å ha det. Det høres ut som at du har en evig diskusjon i hodet ditt. En sånn diskusjon tror jeg mange kan kjenne seg igjen i. Det høres også ut som at tankene kan være så sterke at de påvirker om du faktisk spiser eller ikke. Om du kjenner det sånn, så kan det være fint å snakke med noen om det. En du er trygg på, som en venn, forelder, helsesykepleier eller en annen voksen. Har du noen du kan snakke med? Du kan også snakke med oss på vår anonyme chattetjeneste. Jeg vil altså først og fremst si til deg at du ikke trenger å sitte med disse tankene alene. Det å ha mange tanker i hodet som tar mye plass kan for noen kjennes slitsomt ut. Likevel kan det av og til være fint å huske på at alle tanker kommer og går, og det er også mulig å ha tanker i hodet som ikke er sanne. Noen ganger kan man se for seg at tankene er bølger som skyller innover land og at man selv sitter i vannkanten og ser på dem, noen bølger er store mens andre er små. I perioder kan bølgene være store hele tiden, mens i andre perioder kan de være små hele tiden. Noen kan ha perioder i livet der det kommer mange store bølger, noe jeg tenker det gjør for deg nå. Du skriver at tankene dine påvirker valgene du tar og hvordan du handler når det kommer til mat. I en periode som det du er inne i nå kan det være fint å se for seg at det er mulig å bevege seg vekk fra de store bølgene, ved å si ifra om hvordan du har det til noen du stoler på. Når du har mange tanker som ikke kjennes bra ut for deg, så kan det være kroppen din som forsøker å fortelle deg at det er noe vanskelig du føler på. Tankene våre sender signaler til oss hele tiden gjennom følelsene, og de prøver å fortelle oss hva vi trenger. Når vi er lei oss så trenger vi omsorg og trøst, om vi kjeder oss trenger vi kanskje å finne på noe med andre. Noen ganger er det ikke alltid så lett å finne ut av hva vi trenger, og derfor er det viktig å snakke med en trygg voksen om det. Håper dette svaret kan være nyttig for deg.Vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.