Spørsmål & svar

Dato: 27.mars 2023

Jente/kvinne, 

17 år

Hei
Sliter med at jeg har veldig lite matlyst for tiden, vart i 2 månder. Spiser 1-2 måltid om dagen, begynner å bli bekymret. Burde jeg kontakte noen?

ROS svarer

Hei,

 

takk for at du tar kontakt her. Det høres plagsomt ut å ha det slik. Du lurer på om du burde bli bekymret, og ved at du i det hele tatt tar kontakt her får jeg en tanke om at du kanskje allerede bekymrer deg. Det tenker jeg er nok grunn i seg selv til å kontakte noen. Det høres også ut som at du ikke får i deg nok næring, og jeg tenker at det å ha dårlig matlyst over tid og ikke spise tilstrekkelig over tid er absolutt grunn til å kontakte noen. Hvordan vil det være for deg å snakke med dine foreldre om dette? Jeg vil også anbefale deg å ta dette opp med legen din. Helsesykepleier er også et sted du kan gå for å snakke om dette og få råd.

 

Det kan være mange grunner til dårlig matlyst. Ettersom du søker råd hos Rådgivning om spiseforstyrrelse, lurer jeg på om du selv tenker at det kan handle om ditt forhold til mat? For mange som har en spiseproblematikk/-forstyrrelse kan maten bli en måte å regulere vanskelige følelser på, for noen kan det uttrykke seg ved å spise for lite. Matlysten kan også bli påvirket dersom man har det vanskelig. Dersom du tenker at dette kanskje kan handle om at det er noe vanskelig du kjenner på, vil det også være viktig å snakke med noen. Det å kjenne på vanskelige følelser og tanker kan bygge seg større dersom man går med det alene over tid. Vonde følelser kan kjennes veldig fysisk i form av ubehag i mage og bryst, og evt. kvalme. Som videre kan påvirke matlysten. Ved å snakke med lege/helsesykepleier eller noen andre kan det kanskje også bli lettere å finne ut om det er noe vasnkelig du går og kjenner på eller tenker på. Dersom du ikke kjenner deg igjen i noe av dette, vil det uansett også være viktig å utelukke andre årsaker til dårlig matlyst hos legen.

 

Du er velkommen til å snakke mer med oss i ROS også om dette. Vi har en anonym chat og en rådgivningstelefon som kanskje kan være til hjelp for å utforske mer dersom det er noe som ligger bak den manglende matlysten.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.