Spørsmål & svar

Er det sånn at det man spiser har noe å si for hvordan man ser ut?
Dato: 20.april 2023

Jente/kvinne, 

23 år
Er det sånn at det man spiser har noe å si for hvordan man ser ut? Altså om det er det pålegget eller den brødmaten, økologisk og ikke. Om det er sjokolade og skiver med egg osv? Vet ikke om det gir mening, men for meg som har slitt med spiseforstyrrelse i flere år og nå kommet langt i tilfriskning så er jeg forvirret over alt med hva som er vanlig og nok mengde osv siden det fortsatt ikke har stabilisert seg med blant annet sult og metthet. Men spørsmålet er om det har noe å si hva mat. Og at man kan spise sjokolade, is og boller uten at det påvirker noe annerledes på en måte? På forhånd takk.

ROS svarer

Hei,takk for ditt spørsmål. Så fint å høre at du har kommet langt i tilfriskningen, men jeg kan tenke meg at det er slitsomt å kjenne deg så forvirret rundt mat. Jeg håper jeg med dette svaret kan gjøre deg litt tryggere i denne usikkerheten. Du spør om det vi spiser har noe å si for hvordan man ser ut. Jeg ønsker å trygge deg med at å spise helt vanlig mat er mer enn godt nok, og ingen mat er farlig. Se gjerne vårt tidligere svar om - hva er egentlig sunt? Det er ikke bare hva vi spiser som har noe å si for helsen eller vårt velvære. Dersom forholdet til mat er kaotisk og vanskelig, kan det påvirke livskvaliteten, og videre hvordan man ser på seg selv. Ved å ha et godt forhold til seg selv, og til maten, så er det også enklere å ta valg som er gode for oss selv. Jeg tror nok ikke det vil hjelpe deg å fortsette å søke svar i hvor vidt spesifikk typer mat påvirker utseende. For veldig mange vil et slikt fokus bare være med på å opprettholde et anstrengt forhold til mat. Kanskje det kan være mer nyttig å ha fokus på hvilken type mat du trives med og hvordan maten gjør deg godt? Det kan nok også være lurt å innimellom skifte fokus til helt andre ting. Jeg kan se for meg at tanker om mat og kropp allerede tar mer enn nok plass, så kanskje kan det være fint å skifte fokus til noe som ikke handler om mat? Til f.eks. ting du liker å gjøre, som gjør deg godt. Du skriver at du er kommet langt i tilfriskning, og jeg får da inntrykk av at du har gjort en veldig stor og krevende jobb allerede. Men du uttrykker en del usikkerhet omkring mat fremdeles, og jeg får da inntrykk av at dette kan være viktig for deg å jobbe videre med. Jeg vil oppfordre deg til å snakke med noen om dette. Dette er du velkommen til gjøre gjennom ROS sine rådgivningstjenester. Vi tilbyr rådgivning over chat, telefon eller individuelle samtaler. Vi har også kurs i selvmedfølelse og mindful eating som for mange kan være nyttig.  Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog/rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.