Spørsmål & svar

Spørsmål: 3.juni 2023

Jente/kvinne, 

19 år

nå e eg så jævla lei.. har form for bulimi, får ikkje hjelp for det, snakke med helsesykepleier et par ganger i uka men har mest fokus på andre ting en sf. dps avslutta meg i desember ( de ga meg ikkje hjelp og sa bare at folk med sf ikkje spise variert og har med seg vekt på skolen) og så veie eg mindre etter eg har vært på skolen men så på kvelden etter å ha spist en porsjon middag, kvelds og så noen mellomåltid så er vekta plutselig 2 kg mer enn på morgenen? selvom maten ikkje veie så mye? samt kutta meg på skulen . læreren min i sosiologi ringte te avdelingsleder for elevoppfølging på skulen ( ren prossedyre for skal kun snakke med hu, rådgiver eller helsesykepleier om suicidalitet) og hu ville egt sende meg til legen men vikarlegen eg har e dansk og eg like na ikkje.. må holde meg unna kutting på skolen ut uken for å kunne gå tur med avdelingsleder og hunden. ( kun hvis eg ikkje kutte meg). blir aldri frisk fra bulimien.. stresse som faen med skule itilegg, går vg3 påbygg og har søkt barnehagelærerutdanning og spesialpedagogikk. men er redd eg får enda sterkere bulimi hvis eg må flytte ut igjen te høsten.. (utvikla seg til bulimi høsten 2021 når eg flytta ut for å gå på internatskule på vg2). ka faen ska eg gjør.... kan lett binge på godteri og så neste dag kun spise en liten porsjon middag og kvelds.. ugh...

ROS svarer

Hei, takk for at du deler så åpent og ærlig om hvordan du har det.  Det er veldig forståelig at du kjenner deg lei, med alt du forteller.

 

For meg høres det ut som at du kjenner på mye kaos akkurat nå. Jeg tenker at dette skal du ikke måtte stå alene om. Du fortjener hjelp. Du beskriver bulimi og selvskading. For mange handler spiseforstyrrelse om noe mer enn mat og vekt, ofte er maten og vekten mer et uttrykk for at man har det vanskelig, og gjerne en måte å håndtere vanskelige følelser på. Selvskading kan også være en måte å prøve å flytte smerte eller regulere følelser som tristhet, opplevelse av tomhet, redsel eller sinne. Selvskading kan også være en måte å kommunisere med andre om hvordan en har det. Jeg vet ikke om dette er noe du kjenner igjen hos deg.

 

Når jeg leser det du skriver får jeg også en tanke om at ting kjennes ganske håpløst ut for deg akkurat nå. Det kan være veldig vondt å kjenne på. Men kan samtidig være veldig vanlig å kjenne på når en står oppi en spiseforstyrrelse. Det at du søker råd her, tenker jeg viser at du har et håp, og en tanke om at det kan bli bedre. Og det kan det - det er mulig å bli helt frisk, men de fleste vil trenge hjelp og støtte på veien mot tilfriskning.

 

Mitt viktigste råd til deg er å ikke gå alene med de tankene og følelsene du går å bærer på. Men å forsøke å snakke med noen om det. Det høres ut som at du har noen faste møtepunkt med avdelingslederen og hunden. Kanskje her kan være et sted for deg å forsøke å sette ord på ting? Du skriver at du ikke liker vikarlegen. Hvordan vil det være for deg å høre om du kan få en annen lege? Det vil være viktig å involvere lege for å få hjelp til å vurdere behandling, og evt. få henvisning. Noen synes det kan være fint å ha med seg noen til legen, eller skrive ned på forhånd ting som en ønsker å formidle. Du er også velkommen til å benytte deg av ROS sine tilbud. Vi har blant annet en anonym chat hvor du kan snakke med en av våre rådgivere. Mange synes at det kan være et trygt sted å finne mer ut hva man trenger når ting kjennes håpløst.

 

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg der du er nå.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

30. mai 2023
Stavanger
Temakveld: Overgrep og smerteuttrykk
2. juni 2023
Bergen
Jubileumsseminar
5. juni 2023
Oslo
Pårørendegruppe
6. juni 2023
Stavanger
Åpen pårørendesamling

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.