Spørsmål & svar

Har aldri slitt med overspising før nå etter jeg fikk spiseforstyrrelse og ble undervektig
Dato: 8.desember 2023

Jente/kvinne, 

26 år

Hei. Jeg har aldri slitt med overspising før nå etter jeg fikk spiseforstyrrelse og ble undervektig. Er i behandling nå og prøver å gå opp i vekt, men er redd for at trangen til å overspise ikke vil gi seg. Jeg vet at man må ha regelmessig måltidsmønster etc for å unngå episoder med overspising, men jeg lurer på om det er normalt at kroppen/hjernen får en trang til å overspise når man er undervektig og om dette vil gi seg etterhvert av seg selv når man kommer i normal vekt? Har som sagt aldri slitt med det før jeg ble undervektig og er litt redd for at det vil vedvare i lang tid, selv om jeg gir «kroppen det den vil ha.» Føler på en ekstremt sult og at jeg nesten er umettelig til tider.

ROS svarer

Hei,

og takk for at du skriver til oss. Så fint at du setter ord på det du opplever som ekstra utfordrende nå mens du står i behandling. Det er veldig forståelig at man kan kjenne på en frykt, når man kjenner at ting endrer seg og man opplever at man overspiser. Det er som du sier, en normal prosess i tilfriskning, at kroppen jobber ganske hardt med å få kroppen opp i vekt, og da kan slike ting skje. Men etter hvert når kroppen har stabilisert seg, så vil ofte denne trangen også roe seg. Det å gi kroppen regelmessig og nok mat gjennom dagen, vil være smart for å unngå overspising som du sier.

Jeg tenker at det er fint med oppfølging rundt dette for deg. At du kan sette ord på dette i behandling der du er. Da kan man få enda mer tilrettelagt hjelp når det kommer til det du opplever som vanskelig. De som behandler har god kompetanse på ulike reaksjoner som er normale i behandling, og ønsker å kunne trygge de som er i behandling på best mulig måte. Det er derfor viktig å kunne være åpen om dette med din behandler, slik at du kjenner deg mer og mer trygg på prosessen du står i mot å bli frisk.

Det er helt naturlig å ha behov for ekstra bekreftelse på at man har behov for å spise i en slik prosess. Og selv om man kan kjenne på mye ubehag i behandling, betyr det ikke at prosessen er feil. Men det kan være at man har ekstra behov for støtte, når man kjenner at det er ekstra utfordrende. Du er ikke alene om å kjenne at tilfriskning kan by på utfordringer, så det å støtte seg på noen, kan være ekstra viktig.

Om du ønsker å snakke mer med oss på vår anonyme chat, kan det også være en fin måte å sette ord på det du opplever. Det kan ofte hjelpe å sortere tanker og følelser, og på den måten finne mer ut av hva du trenger.

Ønsker deg alt godt i behandling i tiden fremover.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.