Spørsmål & svar

Dato: 17.april 2023

Jente/kvinne, 

17 år

Hei! Jeg synes forandringer er vanskelige og når noen nye medlemmer kommer inn i familien føler jeg at jeg må forandre meg,jeg føler at jeg ikke er god nok og må bli tynnere... har noen typiske spiseforstyrra tanker og lurer på om jeg kan ha en spiseforstyrrelse?

ROS svarer

Hei,

 

Så fint at du tar kontakt og deler disse tankene med noen. Det kan være ganske tungt å føle at man ikke er god nok. Det å få nye familiemedlemmer, kan både være fint, men også utfordrende for de fleste. Det tar ofte tid å tilpasse seg en ny situasjon og nye mennesker. Jeg tror mange kan kjenne på usikkerhet i slike situasjoner, før man bli tryggere og mer vant til situasjonen. Men hva får deg til å tro at du må endre deg for å være god nok? Har noen sagt noe om dette, eller er det mer en oppfatning du selv har?

 

Du sier også at du har noen typiske spiseforstyrrende tanker. Disse tankene tror jeg vil være viktig å utforske mer. Derfor er det veldig bra at du oppsøker mer hjelp rundt dette. Man kan være ekstra utsatt for slike tanker, i perioder hvor man opplever noe som er vanskelig. I perioder med mye forandring, eller  lav selvfølelse, søker man ofte noe som kan få en til å føle seg bedre. For noen kan det virke som en løsning å endrer litt på kroppen sin, i håp om å passe bedre inn og føle seg mer akseptert. Dette kan for noen bli starten på et vanskelig forhold til mat, som fører en lenger bort fra det som var behovet i utgangspunktet. Derfor ønsker jeg å oppmuntre deg til å prate med noen om hvordan du har det for tiden.

 

Det hjelper å dele de vanskelige tankene man har med noen. For å snu slike tanker du kanskje mistenker at du allerede har, vil ofte første steget være å prate med noen om dette. I denne teksten er noen konkrete råd til hvordan ta en slik samtale, som mange kan synes er vanskelig å gjøre:

Den vanskelige samtalen

 

Dersom du ønsker å prate mer om dette med noen, kan jeg også anbefale vår anonyme chat. Da vil det være lettere med mer konkrete råd i din situasjon.

 

Håper dette kan være til hjelp for deg i den situasjonen du er i.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.