Spørsmål & svar

Dato: 28.august 2023

Jente/kvinne, 

19 år

Hei! Eg trur eg har en slags overspisingslidelse, eller noe lignande. Merka det først på ungdomsskulen, der eg først begynte å telle kalorier o.l. for å være sunn, men alt blei bare verre og eg trur eg begynte å spise mer enn eg gjorde før. Men eg fikk ganske grei kontroll igjen, og hadde et greit forhold til mat i noen år. Nå har eg begynt på folkehøgskule, og da blir det ganske vanskelig igjen. Fordi maten kommer i buffet-form og er veldig god. I tillegg er det måltid med andre, og eg spiser ganske raskt, og kjeder meg mens eg sitter der uten å spise. Så da ender det opp med at eg spiser altfor mye, fordi eg ikkje føler meg tilfredsstilt når eg blir mett. Eg har heller ikkje en sterk metthetsfølelse, så føler meg ikkje egentlig mett før eg er stappmett, og har spist veldig mye. Eg trur og at eg blir litt stressa av at det er faste måltider, og at eg kan bli sulten eller noe sånt før neste måltid, men det er ingen grunn til det, fordi måltidene har gode mellomrom og det er alltid frokostblanding man kan ta. Eg vet ikkje helt ka eg skal gjøre med det, men kan ikkje fortsette å spise så store mengder hele året. Så er det noen tips til kossen eg kan stoppe å spise når eg er "vanlig mett" og ikkje må bli stappmett?

ROS svarer

Hei,

 

Så fint at du søker råd her og deler dine erfaringer med oss. Du forteller at du tror du har hatt et anstrengt forhold til mat siden ungdomsskolen og at du nå tror at du har en slags overspisingslidelse. Dette høres ikke lett ut for deg, og slik du forteller at du har det skal du ikke trenge å ha det. Jeg tror det er noen som kan kjenne seg igjen i det du beskriver. Håper noe av det jeg kommer med her kan være til hjelp for deg.

 

Du lurer på om vi har noen tips til hvordan du kan stoppe å spise når du er «vanlig mett» og ikke stappmett. Dette tror jeg er veldig individuelt fra person til person, og noe som en må prøve seg litt frem på. Du skriver at du spiser ganske raskt, hva skjer dersom du forsøker å skru ned tempoet litt? For noen så kan det hjelpe å forsøke å lukte og smake ordentlig på maten og være til stede i måltidet. Dette kan gjerne ta litt tid for noen å øve seg på.

 

Du skriver også at du siden ungdomsskolen hadde tanker om mat og kalorier. Har du snakket med noen om hvordan du har det? For noen så kan det være fint å snakke med noen, slik at en får satt litt ord på hvordan en har det og kanskje også få noen verktøy til å håndtere ulike situasjoner som oppstår. Du skriver også at du går på folkehøyskole, kanskje det er noen der du kan fortelle om hvordan du har det? Helsesykepleier eller en annen lærer?

 

Dersom du ønsker å snakke mer om dette med oss så er det også mulig å ringe vår rådgivningstelefon eller ta kontakt på vår anonyme chattetjeneste. Håper noe av det jeg har kommet med her kan være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.