Spørsmål & svar

Dato: 11.april 2023

Annet, 

19 år

jeg forsøker å innrømme jeg har ekstremt stor problematikk rundt mat og kropp til meg selv, samt fastlegen og min psykiatriske sykepleier på DPS.
jeg føler ikke at problemet er stort nok, og at de bare venter på at jeg skal bli verre. fordi jeg er ikke undervektig eller hatt enormt vekttap, og at det ligger et valg i å ikke spise, hvor jeg ikke spiser.
jeg vet ikke hvordan jeg kan gjøre det tydeligere, eller åpne mer opp for det. jeg vil være syk nok for å få hjelp, men jeg vil ikke ende opp som en «lost cause» heller, og jeg vet ikke hvordan jeg kan formidle at det er faktisk ille

ROS svarer

Hei,

 

og takk for at du skriver til oss. Jeg forstår at dette kan være en  utfordrende situasjon å være i. Det høres ut som det kan være vanskelig å innrømme både for behandlere, men også for seg selv hvor ille du opplever dette nå. De fleste i en slik situasjon hvor de skal formidle at de har behov for mer hjelp, kjenner ofte på ambivalens.

En delt opplevelse av å ville ha hjelp, men samtidig ikke. Og dette bidrar ofte til at det blir ekstra vanskelig å be om mer hjelp. Dermed kan det være lurt å finne litt mer ut av hvordan denne ambivalensen er i egen situasjon. Vi sier ofte at en spiseforstyrrelse gir noe, men den tar også noe. Hvordan oppleves dette for deg?

 

Du nevnte også at du ikke har en undervekt eller har hatt et stort vekttap. Her ønsker jeg å vise til et tidligere svar som tar opp dette: Hvordan bli tatt på alvor, om man ikke er undervektig?

https://nettros.no/qa/hvordan-bli-tatt-pa-alvor/

 

Det høres ut som at du kan kjenne på en frykt for å ikke bli tatt på alvor, dersom du skal formidle dette nå. For mange kan det være til hjelp å skrive ned hva de ønsker å si, slik at man er sikker på at man får formidlet for ille det faktisk er. Noen velger å ha med seg det de har skrevet i en slik samtale, mens andre velger å gi alt de har skrevet til mottakeren.

 

Dersom du ønsker mer råd til hvordan ta en slik samtale, kan du ta kontakt med oss på vår anonyme chat.

 

Ønsker deg lykke til med dette, og håper du vil bli møtt på en god måte og at du får den hjelpen du har behov for.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.