Spørsmål & svar

Dato: 11.april 2023

Jente/kvinne, 

18 år

Jeg fikk aldri noen diagnose for min spiseforstyrrelse, og fikk derfor heller aldri profesjonell hjelp. Pga. dette har jeg brukt de siste to årene på å forsøke å bli frisk på egenhånd, men jeg føler fortsatt at jeg spiser enten for lite eller for mye, overspiser i enkelte tilfeller og lar være å spise hvis jeg føler meg nedfor en periode. Hva kan jeg gjøre for å få et normalt og sunt forhold til mat og trening? Jeg føler jeg har gitt litt opp på at det er mulig for meg…

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du tar kontakt. Så fint at du oppsøker noen nå som du opplever at du har behov for mer støtte. Det høres ut som du har jobbet ganske hardt med å komme deg ut av et vanskelig forhold til både mat og trening på egenhånd i lang tid nå, uten å oppleve tilfriskning. Og det er ikke så rart at man kan miste litt håpet om at det noen gang er mulig. Jeg håper at dette svaret kan være til oppmuntring om at det går an å få et godt forhold til mat og trening igjen.

 

Det å jobbe seg ut av en spiseforstyrrelse kan være ekstremt krevende for mange. De fleste har behov for god støtte, både i form av samtalebehandling og støtte fra noen man stoler på utenom behandling også. Men for mange kan det være vanskelig å både fortelle de nærmeste om utfordringene, og kanskje enda vanskeligere å skulle oppsøke behandling.

 

Det høres ut som du kanskje ikke har pratet med noen om dette? Her vil jeg gjerne dele en artikkel som kan være fin å lese, dersom du skal ta det første steget for å snakke med dine nærmeste om dette: Den vanskelige samtalen

 

Videre ønsker jeg å oppmuntre til å ta dette videre med fastlegen din. Her kan det være lurt å være godt forberedt, slik at du får formidlet hvor vanskelig dette er for deg, og hvordan dette går utover hverdagen og hvordan du har det.

 

Vi i ROS tilbyr også gratis rådgivningssamtaler hos en fast rådgiver over tid. Man behøver ikke en henvisning eller å ha en diagnose for å komme til samtaler hos oss. Vi tilbyr ikke behandling, men samtalene våre fungerer mer som hjelp til selvhjelp. Vi hjelper også med å finne ut om behandling vil være nødvendig i hvert enkelt tilfelle. Mer konkret om hva samtalene kan inneholde, kan du lese mer om her.

 

Dersom du trenger mer råd til hva som vil være lurt å gjøre for deg i denne situasjonen, kan du også ringe oss, eller skrive med oss på vår anonyme chat for å få en mer helhetlig vurdering.

 

Håper dette kan være til hjelp, og at du vil få den hjelpe du trenger for å få et godt forhold til både mat og trening i tiden fremover.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

4. april 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Trondheim
Kurs: Yoga, meditasjon, avspenning & inspirasjon
10. april 2024
Bergen
Temakveld: Spiseforstyrrelser, smerteuttrykk ved overgrep (fulltegnet)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.