Spørsmål & svar

Min datter har fått anorexi, og jeg kjenner det trigger mitt eget forhold til mat. Noen tips?
Dato: 25.april 2023

Jente/kvinne, 

42 år

Jeg hadde en spiseforstyrrelse som tenåring, og har siden hatt en periodevis vanskelig forhold til mat og kropp (selv om jeg anser meg som frisk). Nå har datteren min fått anorexi, og det virker som det har trigget mitt eget forhold til mat.

Mitt sterkeste ønske er å være et godt og sunt forbilde, og gjøre alt i min makt for hjelpe henne. I realiteten har jeg viklet meg stadig mer inn i et mønster med dårlige vaner med småspising, mye tankekjør om trening og kosthold og episoder med overspising. Jeg har lagt på meg en del kilo, og føler meg veldig ukomfortabel. Det er en viktig del av min identitet å være slank. Nå tar mat altfor mye plass i livet.

Noen tips til meg? Jeg vil så inderlig - for egen og hennes skyld - ha et (passe) sunt forhold til mat.

ROS svarer

Hei, og takk for at du tar kontakt.

 

Så fint at du søker råd for deg og din datter nå. Det er en ressurs å søke råd og hjelp når livet er vanskelig. Jeg kan tenke meg at det må være utrolig vondt å se sin egen datter streve med en spiseforstyrrelse. Det høres også slitsomt og vanskelig ut å ha det slik du selv beskriver at du har det med maten og tankekjøret. Jeg håper at mitt svar her kan hjelpe dere på veien mot at dette skal bli bedre for dere.

 

Når en står nært noen som har en spiseforstyrrelse kan man fort komme i kontakt med mange vanskelige følelser. Mange pårørende kan fortelle at de kjenner seg redd, maktesløs og fortvilet. Noen kan kjenne seg sint og frustrert. Det er viktig å huske på at alle følelser er normale. Når det oppstår mange vanskelige følelser på en gang, kan behovet for å ha oversikt og kontroll over situasjonen for mange blir stor. Vi har alle våre måter å håndtere slike ting på, og noen måter er mer nyttig enn andre. For noen kan det å bruke maten ha blitt en strategi for å ta kontroll over vanskelige ting i livet. Du skriver selv at du har i perioder kjent at ditt forhold til mat og kropp fortsatt er vanskelig, og det er veldig forståelig da at behovet for å ta i bruk slike strategier nå øker. Det er viktig for meg å påpeke at slike strategier ofte er ubevisst og automatisk, og mange trenger hjelp for å finne andre mer nyttige måter å håndtere dette på.

 

Mitt viktigste råd til deg er å snakke med noen om hvordan du har det. Jeg vil også oppfordre deg til å søke hjelp til å utforske egne følelser og behov, og hvordan du kan jobbe med egne strategier og mønstre. At du tar vare på deg selv, vil gjøre deg styrket i møte med det vanskelige din datter står i, og ikke minst vil du være et sunt forbilde for din datter. Du er velkommen til å benytte deg av ROS sine rådgivningstjenester. Vi tilbyr rådgivning over chat, telefon og i individuelle samtaler.

 

Jeg merker meg at du skriver at du ønsker at dere skal ha et (passe) sunt forhold til mat. Jeg får da et inntrykk av at det ligger en viss tvil i deg, om at det ikke er mulig å bli helt fri fra spiseforstyrrelse? Jeg ønsker virkelig å spre håp, for deg og din datter, om at det er mulig å bli helt frisk fra en spiseforstyrrelse. For noen kan det ta lang tid, men jo tidligere man får hjelp jo bedre.

 

Ved å selv forstå egne følelser og behov bedre, vil det også være lettere å møte henne i hennes følelser. Kanskje det kan bli mulig for deg å bruke din egen erfaring med dette som en styrke for å faktisk kunne forstå det hun kjenner på. Jeg forstår at det kan være vanskelig, og jeg tenker det vil være viktig at du er ærlig med deg selv om at det i perioder ikke vil være så enkelt. Et viktig råd er også å ta pause fra sykdommen. Enten det er at du gjør noe helt for deg selv, sammen med venner, eller at dere gjør noe fint eller kjekt sammen.

 

Håper mitt svar her kan være nyttig for deg. I vår informasjonepakke til pårørende kan du finne mer informasjon og råd rettet mot pårørende.

 

Vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.