Spørsmål & svar

Om jeg spiser mer et par dager i uken, får jeg dårlig samvittighet.
Dato: 20.mars 2023

Jente/kvinne, 

20 år

Vet at det er normalt å spise litt eksta noen dager, ofte litt mat som har mer kalorier i helger osv.

Om jeg spiser mer et par dager i uken, får jeg dårlig samvittighet. Teller ikke kalorier, men gjor det før, og det stresser meg å få i meg mer enn det jeg trenger.

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du skriver til oss. Det er bra at du setter ord på det du kjenner kan være utfordrende rundt forholdet ditt til mat, og oppsøker noen råd rundt dette. Det kan være ganske slitsomt i lengden å kjenne på vanskelig følelse når det kommer til maten.

 

Dette med å telle kalorier, kan for mange oppleves i starten som en god måte å ha kontroll på hvor mye man bør få i seg. Men det kan også være starten på et anstrengt forhold til mat. Dersom man er veldig opptatt av å ikke overskride kaloriinntaket man hadde sett for seg, kan man få en følelse av å feile, de gangene man spiser litt mer enn det man i utgangspunktet skulle tillate seg. Og selv om man slutter med kaloritellingen, kan tankene om hva som er rett inntak, fortsatt prege en og forårsake dårlig samvittighet. I bunn og grunn kan dette gi en følelse av å bryte egne regler og dermed også en følelse av mislykkethet.

 

Her ønsker jeg å sende en link til et tidligere svar, som tar for seg hvordan man kan forholde seg til matinntak på en mer fleksibel måte:

 

Hvor mye skal man spise?

 

Jeg vil trekke frem det som blir tatt opp her, med at ingen spiser nøyaktig like mye hver dag, og at kroppen vil ha ulikt behov fra dag til dag uti fra mange ulike faktorer. Kroppen vår har en unik evne til å regulere seg, med disse normale uregelmessighetene i matinntaket.

 

Så ønsker jeg å trekke frem dette med at dårlig samvittighet også kan komme av at man kanskje har fått et mer bevisst forhold til kaloriinnhold og et større fokus på hva maten inneholder, ved tidligere registrering. Spiser man i tillegg mer mat av den maten man gjerne ikke tillater seg så mye til vanlig, kan dette også forsterke opplevelsen av å bryte regler og dermed dårlig samvittighet for det også.

 

Dersom du kan kjenne deg igjen i noe av dette, vil det være hensiktsmessig å jobbe litt med tankene omkring «ja- og neimat». Vi i ROS jobber mye med å normalisere og ufarliggjøre mat, for å jobbe seg ut av et anstrengt forhold til mat.

 

Her er også et tidligere svar som gir et mer utdypende råd til hvordan forholde seg til dårlig samvittighet knyttet det å spise eksempelvis godteri:

 

Jeg får dårlig samvittighet når jeg spiser godis

 

Dersom du merker at dette tar stor plass, og går utover hverdagen din og hvordan du har det, vil jeg oppmuntre deg til å oppsøke noen å prate med om dette. Man skal ikke måtte gå alene med vanskelige tanker og følelser, og det er mye god hjelp å få.

 

Vi tilbyr gratis rådgivning i samtaler hos oss ved alle våre sentre, eller digitalt dersom man ikke bor i nærheten av våre sentre. Mer om det kan du lese her.

 

For noen kan det være lettere å prate om dette på chat. Her kan du lese mer om det.

 

Håper noe av dette kan være til hjelp.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

4. april 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Trondheim
Kurs: Yoga, meditasjon, avspenning & inspirasjon
10. april 2024
Bergen
Temakveld: Spiseforstyrrelser, smerteuttrykk ved overgrep (fulltegnet)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.