Spørsmål & svar

Dato: 27.mars 2023

Jente/kvinne, 

27 år

Slitt med bulimi og anoreksi i 6 år av og på med gode og dårlige perioder. Nå har bulimi tatt over livet mitt igjen, tar over absolutt alle valg i livet mitt og styrer hverdagen min. Er det dette noe dere kan hjelpe med? Har gått til psykolog uten hjelp. Det må være noen som kan det

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du tar kontakt. Det høres veldig krevende ut det du beskriver. Det at bulimien tar over alle valg i livet, og at det styrer hverdagen, er viktig å ta på alvor. Det er fint at du nå oppsøker noen for mer hjelp og råd. Jeg ønsker å si litt om hva vårt tilbud går ut på, slik at du kan vurdere hva som vil være best for deg i denne situasjonen. Jeg ønsker også å kommentere dette med behandling, ettersom du har opplevd å gå til psykolog uten at det har vært til hjelp.

 

Det er like mange veier inn til en spiseforstyrrelse, som ut av en – som vi ofte sier. Det vil si at alle tilfeller er forskjellige og opplever forløpet ulikt. Og ettersom det er individuelle forskjeller, vil det også enkelt forklart si at veien ut også vil være individuell. Det er slik at ikke alle responderer likt på behandling – i tillegg til at det finnes ulike behandlingstilbud. Hvor lang tid tilfriskning vil ta for den enkelte, er umulig å si noe om. Men det vi vet, er at det kan ta lang tid og at det i de fleste tilfeller, krever behandling og god oppfølging og støtte over tid. Det er mulig å bli frisk, man har kanskje bare ikke funnet riktig behandling helt enda.

 

En spiseforstyrrelse kommer til uttrykk i stor grad knyttet mat, vekt eller kropp, men om man klarer å se forbi uttrykket/symptomene, handler det i stor grad for mange om at maten har blitt en mestringsstrategi, og en måte å håndtere følelser på. Det å jobbe seg ut av en spiseforstyrrelse, krever i enkelte tilfeller å få bukt med atferd, trygges i tilnærming av mat igjen og finne andre mestringsstrategier for hvordan håndtere følelser. I tillegg må man gradvis tørre å gi slipp på kontrollen, og stole mer på kroppen. Dette innebærer for mange, å eksponere seg for det man frykter, uten å bruke mat som en måte å regulere seg når det blir tøft.

 

Som du sikkert ser, vil en slik tilfriskning kreve en del. Og det som ofte hindrer mange i å oppsøke mer hjelp, er ofte ambivalensen man kjenner på. Man vil på en side ha hjelp, men samtidig kan det føles utrygt å gi slipp på kontrollen. Mange opplever også at det er for skamfullt å fortelle om det, og en frykt for å bli avvist. Kanskje erfaring fra tidligere behandling, kan stå i veien for å oppsøke mer hjelp også.

 

Hva kan samtaler i ROS bidra med?

 

Vi i ROS tilbyr ikke behandling, men samtalene våre fungerer som hjelp til selvhjelp. Her vil man møte en rådgiver som er bevisst det overnevnte og som ønsker å skape et trygt rom for å finne ut mer om hvilken funksjon spiseforstyrrelsen har i eget liv. Vi kan også bidra med å gi råd til din situasjon. Hva som vil være hensiktsmessig å jobbe med først og hvilke behandlingsmuligheter som finnes.

 

Noen kommer til oss i forkant av behandling, og kjenner seg mer klar for å ta steget videre. For noen er det til hjelp og støtte å kunne ha kontakt underveis eller i etterkant. Mange har fortsatt behov for støtte i tiden etter, og kan da få hjelp til å få klarhet i hva deres behov kan være i ettertid.

 

Det er ikke lett å vite selv hva som finnes av behandlingstilbud, eller hva som kan være til hjelp for den enkelte. Vi ønsker gjerne å være til hjelp i en slik situasjon, slik at man kan komme noen steg videre. Her kan du lese mer om hva samtalene hos ROS kan omhandler, og hvordan ta kontakt:  individuelle samtaler

 

Håper dette var med på å gi litt mer klarhet i hva vi kan hjelpe deg med.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.