Spørsmål & svar

Hvordan kan jeg hjelpe min venninne?
Dato: 10.januar 2023

Gutt/mann, 

22 år

Hei!

Jeg er bekymret for en venninne av meg som spiser veldig lite. Hun har endret seg en del den siste tiden, fra å være veldig sosial og gøy å henge med, til å avlyse mange avtaler. Det virker som hun ikke har det helt bra. Det siste jeg har lagt merke til, er at hun aldri spiser sammen med folk lenger. Hun sier alltid at hun har spist, eller at hun ikke er sulten. Hun har også blitt ganske tynn. Når andre påpeker at hun må spise, blir hun ofte sint. Jeg er redd for å bli møtt på samme måte, så har ikke klart å si noe. Men nå føler jeg at det er galt å ikke gjøre noe også. Hvordan kan jeg hjelpe?

ROS svarer

Hei!

Så fint at du tar kontakt, når du kjenner at du er bekymret for venninnen din. Slike endringer, som å trekke seg mer tilbake, virke mer nedstemt enn vanlig og ikke spise med andre er god nok grunn til bekymring. Mange synes det er vanskelig å ta en slik samtale, så derfor har vi satt opp en liste med noen punkter, som kan være fin å se på i forkant av en slik samtale.

Bekymringssamtalen: 

  • Ta samtalen når du er i en rolig sinnstilstand.
  • Ta samtalen et sted med fred og ro, og hvor man ikke blir avbrutt eller forstyrret
  • Vær tydelig på hvorfor du er bekymret. Vær ærlig. Å snakke rundt grøten eller i koder vil fort bli gjennomskuet
  • Legg vekt på hva du har OBSERVERT og hvordan vedkommende har det
  • Vær ydmyk og åpen
  • Vær forberedt på å bli avvist.
  • Oppfordre til å oppsøke hjelp.

Her kan du lese enda mer om dette, og se et aktuelt klipp om bekymringssamtalen fra videoserien for pårørende som heter Kom nærmere.

 

Dersom du skulle bli avvist, kan det være fint å si at du fortsatt er bekymret, og at du er der, dersom venninnen din skulle kjenne seg mer klar for å prate ved en annen anledning. Det viktigste man gjør, ved å vise bekymring, er både å signalisere at man ser den som strever og at det er en mulighet til å prate med noen om det.

 

Håper at dette kan være til hjelp, og at du kjenner deg tryggere til å ta en slik samtale.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

7. oktober 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
9. oktober 2024
Digitalt
Webinar (på engelsk): ARFID
15. oktober 2024
Oslo
Gruppe: Mindfulness og rolig yoga
21. oktober 2024
Trondheim
Gruppe: Selvfølelse

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.