Spørsmål & svar

Jeg angrer veldig etter jeg har spist, og kaster opp hvis jeg blir for mett. Er dette starten på noe?
Spørsmål: 1.januar 1970

Jente/kvinne, 

14 år

Jeg tenker veldig mye når jeg spiser mat og angrer veldig etter jeg har spist, men klarer ikke sulte meg selv så jeg kaster opp maten hvis jeg blir for mett. Er dette starten på noe?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her.

 

Så bra du søker råd når du lurer på om dette begynner å bli problematisk for deg. Ettersom du tar kontakt her - tolker jeg det som at det du lurer på, er om dette kan være starten på en spiseproblematikk/-forstyrrelse. Du skriver at du kaster opp maten dersom du blir for mett, og at du angrer deg veldig etter du har spist. For meg høres det ut som at det er noe her som er vanskelig for deg.

 

Å kjenne på mye anger etter måltider kan jeg tenke meg er slitsomt. Det at du også ender opp med å kaste opp maten tenker jeg sier noe om hvor ubehagelig dette kan være for deg. Å kaste opp regelmessig kan være farlig for kroppen, og ettersom du tar kontakt her får jeg en tanke om at du allerede kjenner at dette bekymrer deg. For noen kan det i starten oppleves som at man selv har full kontroll over dette, men etter hvert opplever mange at man ikke selv har kontrollen lenger. Derfor er det viktig å få hjelp tidlig dersom man kjenner at det kanskje har gått litt for langt.

 

Det er ikke alltid så enkelt å selv se om det har gått for langt. Jeg ønsker å vise til et tidligere svar på: Hvordan vet man at man har en spiseforstyrrelse? Som jeg tror også kan være nyttig for deg å lese.

 

Med bakgrunn i det du forteller, ønsker jeg å oppfordre deg til å snakke med noen om dette. Kan du snakke med foreldrene dine? Helsesykepleier på skolen  kan også være et trygt sted å snakke om dette. For mange kan en anonym chat være et greit sted å starte.

 

Håper svaret her kan være til hjelp for deg.

 

Vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe
5. oktober 2023
Bergen
Åpen pårørendegruppe
12. oktober 2023
Oslo
Fagkveld: Hva gjør vi med folkehelseproblemet spiseforstyrrelser?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.