Jente/kvinne,
Hei. Eg har snakka med flere forskjellige med ulik kompetanse da inkludert en ernæringsfysiolog som blant anna har sagt eg bør kontakte dere. Eg har slitt med forholdet til mat og kropp i mange år mye grunna dårlige erfaringer på årskontrollene eg har hatt på sjukehuset grunna overvekt siden eg var ca 4år. Eg har løst problemet med å tidligere spise minimalt, ukesplaner, veldig fokus på det eg et og nå teller kalorier i Lifesum med vektnedgang lagt til. Eg veier rundt 70kg og er 162cm høg. Eg har ny time hos ernæringsfysiologen om en måned men ho kan berre hjelpe meg med det som handler om maten ikkje det psykiske og eg har hatt psykisk oppfølging av det som finst i kommunen (bur på èin liten plass) men har aldri blitt bedre. Tingen er at eg ikkje veit heilt koffor eg vil så hardt ned i vekt lenger. Det eg egt spør om er ka eg skal gjere og ka som kan gjere det bedre. Har vore verst dei siste 5 åra.
ROS svarer
Hei,
og takk for at du tar kontakt. Så leit å høre hvordan dårlig erfaring på årskontroller har preget forholdet ditt til mat og kropp. Det er vondt å streve med slikt og ikke oppleve at det man har jobbet med så langt har vært til hjelp. Er lei meg for at det har vært slik så lenge for deg, og spesielt de siste fem årene. Jeg er glad du ikke har gitt opp, og at du fortsetter med å oppsøke mer hjelp med dette. Jeg ønsker å kommentere noe av det du har skrevet og si hva man kan gjøre for å få mer hjelp med dette.
For noen kan det å få stort fokus på vekt i tidlig alder være veldig uheldig. Det kan bidra til en overopptatthet av mat og kropp, som man kan bære med seg videre inn i livet. Du lurer på hvorfor du vil så hardt ned i vekt, og det tror jeg er et viktig spørsmål å komme mer til bunns i. Hva handler det om for deg? Og hvor kommer dette presset om vektnedgang fra?
Det virker som du ønsker et bedre forhold til mat, ved at du har tatt kontakt med en ernæringsfysiolog. Men at hun uttrykker at hun ikke kan bidra med hvordan dette preger den psykiske helsen din. Så fint at hun anerkjenner at det kan være et behov, og er tydelig på hva hun kan bidra med.
Jeg tror hun har veldig rett, ved å anerkjenne behovet for å komme litt til bunns i hvordan dette er for deg, kan man få større forståelse for hva som kan være til hjelp for deg også.
For noen kan samtalene i ROS være til god hjelp når det gjelder slike tema. Det kan bidra til en større forståelse av sammenhengen mellom mat og følelser. Ved å bli mer bevisst hvilken funksjon mat kan ha, egne mønstre og hvordan det henger sammen, kan man lettere finne ut hva som vil være til hjelp i eget liv. Om du ønsker å lese mer om samtaletilbudet i ROS, hvilke andre tema man ofte er innom, kan du se her.
Om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS, kan du skrive mer med oss på vår anonyme chat.
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Gi svar
Tusen takk for din hjelp!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd på dette nettstedet.
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.