Jente/kvinne,
Har i en periode på 3-4 måneder (med vilje) kastet opp alt jeg har spist av mat, utenom når jeg må fungere på jobb. Spiser da liten frokost og lunsj. Er jeg ute på restaurant o.l. med folk, prøver jeg å ikke kaste opp, men.. det er ikke alltid så lett å "la være". Er mye sliten, har hodepine, er svimmel og har dårlig konsentrasjon, og blir lettere sjuk. En nedadgående spiral. Men klarer ikke å slutte. Hva kan jeg gjøre, og hvor farlig er dette?
ROS svarer
Hei,
Takk for at du tar kontakt med oss. Det du beskriver høres veldig vanskelig ut for deg, så leit å høre at du sliter med et anstrengt forhold til mat. Så bra at du søker råd, når du har det slik.
Du skriver at det ikke er lett å "la være" å kaste opp. Det høres veldig slitsomt ut for deg å kjenne på trangen for å kaste opp. Jeg vet ikke om det kan være slik for deg, men mange av de som kommer til ROS sier at det vanskelig forhold til mat og kropp begynte å utvikle seg på grunn av en utfordrende livssituasjon.
Det kan være veldig individuelt for alle hva som kan være utløsende faktor. Eksempler på det kan være stressende hverdag, belastende arbeids- eller familiesituasjon, overganger og endringer, vanskelige minner eller å stille høye krav til seg selv.
For noen det å kaste opp kan være en måte å håndtere en slik situasjon, prøve å mestre den, når en ikke har nok støtte rundt seg. Mange forteller at når ting «bygger seg opp» kan trangen for å kaste opp dukke ofte opp. Men oppkast gir bare en veldig kortvarig "lettelse" i en slik situasjon, og kan skape mye dårlig samvittighet, vonde følelser og ikke minst er belastende for kroppen.
Ikke sikkert at du kjenner deg igjen i det jeg beskriver her. Det kan være mange andre grunner for at man utviklet et slikt mønster. Uansett hva som utløste det, så er det veldig viktig å oppsøke hjelp slik at du ikke står aleine i det. Det er mulig å bli frisk og få godt forhold til mat og kropp.
Du spør hva du kan gjøre, og jeg synes at det er veldig modig av deg at du tar kontakt her, og at du ønsker endring. Jeg vil oppfordre deg til å snakke med fastlegen din om det, og få en henvisning til psykolog. Det høres veldig slitsomt ut for deg å fortsette sånn, og du fortjener å få den hjelpen du trenger får å få det bedre.
Du spør også om hvor farlig dette er. Jeg ønsker å vise til et tidligere svar som beskriver noen av de negative konsekvensene av oppkast, du finner flere lenker og informasjon der.
Det er viktig å søke hjelp og få behandling for tilstanden. Det er mulig å bli helt frisk, men de fleste vil trenge hjelp og støtte på veien mot tilfriskning.
Dersom du har flere spørsmål, eller ønsker å prate mer om dette, og hvordan ta det opp med fastlegen, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss i ROS på vår anonyme chat. Der kan man spørre om alt man lurer på, og kan for mange være en lettere måte å snakke om dette på.
Jeg håper at dette svare kan være til hjelp for deg.
Mvh, rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider:
Ordinære åpningstider:
Mandag-torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
Chatten er midlertidig stengt torsdager i oddetallsuker (uke 35, 37, 39).
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.
Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.