Spørsmål & svar

Normalvektig etter behandling, men tankene er verre enn før
Dato: 3.juni 2024

Jente/kvinne, 

18 år

Hei! Jeg har vært i behandling for anoreksi i et par nå og har vært normalvektig en stund. allikevel føler jeg at tankene mine rundt kropp, mat osv bare er verre enn før. jeg sliter spesielt mye med sammenlikning (med andre syke osv), og har blitt fortalt at alt dette går bort bare man får orden på det kroppslige. jeg begynner å føle at disse tankene aldri kommer til å bli helt borte. jeg er veldig lei av å ha det sånn, men samtidig har jeg ikke helt lyst til å bli frisk. har dere noen råd? på forhånd, takk!

ROS svarer

Hei,

Så fint at du tar kontakt med oss for å spørre om råd i din situasjon. Du har klart å nå normalvekt etter et par år i behandling for anoreksi, jeg vil tro at det har vært en krevende prosess for deg å komme dit du er i dag. En viktig del av prosessen mot tilfriskning er å oppnå normalvekt/stabilisere en sunn vekt, men det alene er for mange ikke nok, og veldig mange trenger også mer hjelp til å få jobbet med underliggende årsaker. Du beskriver at tankene du har rundt kropp og mat nå er verre enn før, og at du er lei disse tankene. Samtidig så har du ikke helt lyst til å bli frisk.  Det er mange som kan kjenne på litt ambivalens i forhold til det å ville bli frisk. En spiseforstyrrelse er noe som for mange kan kjennes litt kjent og trygt, og kan gi en følelse av både kontroll og mestring. Og på tross av alle de negative konsekvensene, og hvor inngripende en spiseforstyrrelse kan være i livet, så er det for noen vanskelig å skulle gi helt slipp. For noen kan det kjennes litt som en venn man ikke vil la gå. Dette med å ønske å bli frisk er også noe som kan variere fra dag til dag, og noen ganger fra øyeblikk til øyeblikk. En ting av stor betydning er at det jobbes med selvfølelse og aksept for den man er, og fokusere på det som er bra, som man får til, samt det å finne seg andre ting i livet å mestre, enn å kontrollere mat og kropp.

Det er mange faktorer som kan være med på å opprettholde disse tankene rundt mat og kropp. Det er ikke enkelt å bare skru av disse tankene, det å bli kvitt disse er ofte en prosess som foregår over tid. Det vanligste er at de gradvis tar mindre og mindre plass i livet.

Du sliter mye med sammenlikning. Det er helt normalt å sammenlikne seg med andre innimellom, men gjør man det i stor grad kan det lett føre til negative følelser og lavt selvbilde. Hvordan er det du sammenlikner du deg? Er du til stede i sosiale media der du eksponeres for triggende bilder og innlegg, eller på annen måte oppsøker muligheter for sammenlikning? Du sier selv at du sammenlikner deg med andre som er syke. Dette vil være med på å opprettholde de tankene som kommer fra spiseforstyrrelsen. For å kunne bli helt frisk må du bestemme deg for at du ønsker dette, og dette vil også innebære å etter beste evne ta bort alt det som kan trigge eller opprettholde ønsket om å være syk.

Det å bli frisk er en subjektiv følelse, og det er en glidende overgang mellom det å være frisk eller syk. Man kan være symptomfri, som man kan være når normalvekt er nådd, men samtidig være syk, fordi det er totalt kaos inne i hodet. Mange opplever også som deg en midlertidig forverring i tanker rundt mat/kropp, parallelt med at man når normalvekt. Det har skjedd en stor endring fysisk, og det tar tid å omstille seg og venne seg til en kropp som er annerledes enn når du var syk. 

For å bli frisk fra en spiseforstyrrelse kan det være nødvendig å jobbe med

  • Mat og symptomer
  • Tanker og følelser
  • Tankeforstyrrelser (endre tankemønstre)
  • Regler (bryte regler) 

For noen kan det også være ulike underliggende «årsaker» som må jobes med:

  • Selvfølelse
  • Selvbilde
  • Krenkelser
  • Ubearbeidet tap/sorg 
  • Overgrep (fysisk, psykisk, seksuelt) 

Det er ikke alltid at man er klar over sammenhenger, og noen kan trenge terapi hos en psykolog over tid. Det kan være nyttig for deg å gå litt i dybden hvis du ikke allerede har gjort det, og forsøke å finne ut hva dette handler om hos akkurat deg. Det går an å bli frisk, og få et godt forhold til mat og kropp igjen, det er viktig for oss i ROS å formidle. Trenger du noen å snakke med, så kan du benytte deg av et av våre rådgivningstilbud. Vi tilbyr individuell veiledning, samtaler over telefon eller du kan prate med en rådgiver i vår anonyme chat tjeneste

Jeg håper dette svaret er til hjelp for deg.

Mvh Rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

7. oktober 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
9. oktober 2024
Digitalt
Webinar (på engelsk): ARFID
15. oktober 2024
Oslo
Gruppe: Mindfulness og rolig yoga
21. oktober 2024
Trondheim
Gruppe: Selvfølelse

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.