Jente/kvinne,
Hei. Jeg har nå slitet med spiseforstyrrelser i 5 år og er nå 17 år gammel. Jeg startet med bup for egentlig andre grunner for ca 3 og et halvt år siden men slutta for under et år siden. Jeg har gått mye der og mye hos privat psykolog i tillegg. Jeg har prøvd spiseforstyrrelse behandling hos bup men det klarte jeg ikke å gjennomføre da jeg ble trigget av å måtte skrive ned alt jeg spiste og blir veid hele tiden. Jeg avsluttet all behandling med bup og fikk beskjed at det ville ta tid for å komme i gang igjen om jeg øsnker det. Jeg sliter fortsatt veldig med spiseforstyrrelsene og tanken på mat, trening og kropp hele dagen. Jeg spyr fortsatt mye, tvangs og overtrener og hopper av og til over måltider. Spørsmålet mitt var hovedsakelig hva jeg bør gjør nå? Hvem bør jeg ta kontakt med? Og hvem kan hjelpe meg?
ROS svarer
Hei og takk for at du tar kontakt med ROS! Jeg leser at du har hatt det vanskelig i flere år, og at du har vert gjennom behandling både hos BUP og hos privat psykolog. Du skriver også at du avsluttet behandling for spiseforstyrrelser på grunn av at det føltes triggende, men at du fortsatt sliter med denne problematikken. Det kan være veldig vanskelig når man er i en slik situasjon, og det er helt forståelig at du er usikker på hva du bør gjøre videre. Jeg skal prøve å gi deg noen konkrete råd om hva du kan gjøre videre for å få mer hjelp.
Det høres ut som du har vært gjennom flere behandlingsforløp allerede, både hos BUP og privat psykolog, men at du har møtt på vanskeligheter med enkelte behandlingsmetoder, som for eksempel det å skrive ned alt du spiser og bli veid hele tiden. Å være åpen om hva som har vært vanskelig for deg i behandlingen er et viktig steg, fordi det kan gi de som skal hjelpe deg bedre innsikt i hva som kan være mer nyttig for deg. Jeg undrer meg litt over på hvilken måte det var triggende også. Fikk det deg til å overspise/spy mer enn vanlig? Fikk det deg til å underspise? Jeg vet ikke om det er sånn for deg, men mange føler at det å veie seg foran behandleren sin, og å vise behandleren sin alt man har spist kan føles svært skamfullt. Dette er noe som er lurt å snakke med behandleren sin om.
Jeg vil oppmuntre deg til å kontakte helsetjenester på nytt. Det kan være lurt å begynne med å kontakte fastlegen din, som kan hjelpe deg med å få henvisning til et nytt behandlingsforløp. Noen personer med spiseforstyrrelser har også nytte av å delta i gruppebehandling, der de møter andre i lignende situasjon og kan dele erfaringer og få støtte på en annen måte. Du kan spørre fastlegen din om dette kan være et alternativ for deg.
Når du forteller at du fortsatt sliter med overspising, tvangspreget trening, hopper over måltider og at du kaster opp, høres det ut som du fortsatt er i en veldig vanskelig situasjon, og det er viktig å få støtten og hjelpen som du trenger.
Det er bra at du tar tak i dette spørsmålet. Det er et viktig første steg på veien mot tilfriskning. Jeg vil sterkt oppmuntre deg til å ta kontakt med fastlegen, og gjerne bruke vår anonyme chattjeneste hvis du trenger hjelp til å finne ut hvordan du kan ta dette opp med fastlegen eller f.eks foreldre. Husk at du ikke er alene, og det er alltid hjelp å få, selv om det kan føles tøft.
Hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Gi svar
Tusen takk for din hjelp!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd på dette nettstedet.
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.