Gutt/mann,
Jeg skal starte behandling på en spesial enhet og de lurer på pårørende som kan være involvert nå jeg er ikke nære med familie og de står ikke som pårørende det gjør venninner istedet de på avdelingen sa at venner også kunne være med men jeg vet ikke hvordan jeg skal spørre de er de nærmeste jeg har og de jeg stoler mest på men jeg aner ikke hvordan jeg skal spørre
ROS svarer
Hei og takk for at du tar kontakt med ROS! Det høres ut som at du står ovenfor en utfordring som mange kan kjenne seg igjen i – å være usikker på hvordan man kan be om hjelp fra sine nærmeste. Du skriver at vennene dine er de som du stoler mest på, men at det føles vanskelig å spørre dem om å være dine pårørende. Det er helt forståelig at du føler deg usikker på hvordan du kan spørre, særlig når det er en så viktig og sensitiv sak som behandling. Jeg skal prøve å gi deg noen råd.
Når man står i en slik situasjon, kan det være vanskelig å vite hvordan man skal formulere seg når man spør venner om å bli en del av noe så viktig som behandlingen din. Det at du har vennene dine som står nær, er en stor styrke, men det kan fortsatt føles krevende å ta opp noe så personlig. Det viktigste er å være åpen og ærlig, både med deg selv og vennene dine. Du kan forklare hvorfor du føler at det er viktig at de er der for deg i denne prosessen, og forklare for dem hva det innebærer for dem å stå som dine pårørende. Du kan gjerne også gi de litt tid til å tenke seg om før de svarer – slik at de ikke føler på press.
En slik tilnærming kan gjøre det lettere for vennene dine å forstå hva du trenger, samtidig som de får rom til å reflektere over om dette er noe de ønsker å være en del av. Det kan også hjelpe deg med å føle deg tryggere på at de har fått all informasjonen de trenger for å ta et valg.
Jeg vet ikke hvor mye vennene dine vet om din situasjon fra før av, men hvis du trenger råd om hvordan du kan snakke med de om hvordan du har det så kan jeg tipse deg om den vanskelige samtalen.
Det er flott at du har gode venner som du stoler på, og det kan være veldig hjelpsomt å ha noen nære i slike situasjoner. Husk at det er helt greit å spørre om hjelp, og at det er en styrke å vite hva du trenger. Ta gjerne kontakt i vår anonyme chat hvis du ønsker å snakke mer om hvordan du kan ta dette opp med vennene dine.
Hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Gi svar
Tusen takk for din hjelp!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd på dette nettstedet.
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.