Jente/kvinne,
Hei! Betyr det mye for "prognosen" videre å klare å unngå å kaste opp etter overspising eller er skaden skjedd allerede når man har overspist? Vet jo at jeg bør unngå å overspise i utganspunktet.. Er så bestemt på at jeg ikke vil kaste opp for jeg vil virkelig ut av dette, men føler jeg mister kontroll uansett og bare overspiser igjen og igjen. Når jeg kaster opp er det ofte lettere å skjerpe seg. Og jeg føler meg bedre der og da. Føler egentlig at jeg endelig er på vei ut av bulimien, og har egentlig begynt å føle meg bedre, men nå har jeg begynt å overspise mer og mer igjen. Tør ikke å veie meg lenger. Blir så stressa når jeg overspiser og blir så i tvil om jeg skal "gi etter" og kaste opp, eller unngå oppkast selv om det ikke føles bra. Ofte angrer jeg på at jeg ikke kaster opp, selv om jeg samtidig er jo glad for det. Er så redd for å falle tilbake der jeg var, er redd jeg snart ikke klarer å unngå å kaste opp. Og er redd jeg bare skal fortsette å spise altfor mye så jeg bare går mer og mer opo i vekt. Har gått til DPS tidligere og spiser generelt mye mer nå, men likevel overspiser jeg også. Er det vanlig etter behandling? Synes det er så vanskelig, og redd for å både spise for mye og for lite for alt kan trigge.
ROS svarer
Hei og takk for at du tar kontakt med ROS! Det høres ut som du går gjennom en veldig vanskelig periode, hvor du strever med både overspising og det å unngå oppkast. Jeg forstår det som at du er motivert til å komme deg ut av bulimien, men at du samtidig er bekymret for hvordan du skal håndtere både overspisingen og de følelsene som følger med. Det er helt forståelig at du føler deg usikker, spesielt etter behandling når ting kanskje ikke føles helt på plass ennå. Jeg skal prøve å svare på spørsmålet ditt om overspising og oppkast, og reflektere over det du deler.
At du klarer å unngå oppkast er et veldig viktig steg mot tilfriskning, og det er et klart tegn på at du er motivert for endring, selv om det kan være ekstremt utfordrende. Å unngå oppkast kan bidra til at du reduserer de fysiske effektene av selvfremkalte brekninger, som skader på tennene, hovne spyttkjertler, sår i halsen, skader på spiserøret, sår på hendene og ubalansert væske- og elektrolyttnivå. Samtidig får du også jobbet med den psykiske prosessen som det er å lære seg å takle ubehaget som du står i etter å ha overspist.
Det er ganske vanlig at folk som har vært i behandling for bulimi kan oppleve utfordringer som overspising, selv etter at de har begynt å føle seg bedre. Å overspise kan fortsatt være en mestringsmekanisme for følelsesmessige utfordringer, og når du opplever at det gir deg en slags midlertidig lettelse, kan det være veldig vanskelig å stoppe. Det er også forståelig at du er redd for å falle tilbake dit du var, og at det er skummelt å føle at du mister kontroll. Slike tilbakefall kan skje, men de er en del av prosessen mot bedring. Det betyr ikke at du ikke gjør fremskritt.
Når man skal jobbe seg ut av en overspisingsproblematikk, har man ofte behov for å finne ut av egne mønstre.
Områder man ofte utforsker er:
Når skjer det?
Hvilke følelser har jeg før, under og etter en overspisingsepisode
Har jeg noen regler rundt mat? Er det noe mat jeg forsøker å unngå, men som jeg ofte ender opp med å overspise likevel?
Hvordan er måltidsrytmen? Småspiser jeg gjennom hele dagen? Eller spiser jeg lite gjennom dagen/uken, og overspiser før eller siden likevel?
Ved å finne ut av egne mønstre, kan man lettere jobbe seg ut av dem. De fleste har behov for hjelp/veiledning for å klare dette.
Du spør om det betyr mye for "prognosen" om man klarer å unngå oppkast etter overspising, eller om skaden er skjedd allerede ved overspising alene. Det er et spennende spørsmål og jeg forstår hvordan du tenker, men det at du unngår å kaste opp etter overspising er et viktig steg mot tilfriskning.
Jeg vil oppmuntre deg til å fortsette å være åpen om hvordan du har det og gjerne ta kontakt med fastlege for å finne en plan for hvordan du kan få bukt med overspisingen. Bruk gjerne vår anonyme chattjeneste for støtte og råd til hvordan du kan be om hjelp med dette. Jeg ønsker deg alt godt og lykke til!
Hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Gi svar
Tusen takk for din hjelp!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd på dette nettstedet.
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider:
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.