Jente/kvinne,
Hvordan stoppe å tenke på mat HELE tiden?
ROS svarer
Hei og takk for at du tar kontakt med ROS! Jeg forstår at det kan være veldig slitsomt å ha tankene rettet mot mat hele tiden. Det kan være litt vanskelig å svare på når jeg ikke har hele bildet på hvordan du har det, men jeg skal prøve å gi deg noen generelle råd som jeg håper at vil være til hjelp for deg.
Jeg vet ikke om det er sånn for deg, men for mange som opplever at de tenker på mat hele tiden så har de gjerne også en tanke om at de er misfornøyde med kroppen sin, eller at de tenker at de burde slanke seg. Det kan være nyttig å vite at fokus på kropp og slanking ofte gjør at tankene sirkulerer rundt dette – og mat – store deler av tiden. Når vi er opptatt av å slanke oss, prøver å gå på dietter, teller kalorier, unngår visse matgrupper eller er veldig kritiske til kroppen vår, kan tankene om mat bli mer intense. En viktig del av å få mer ro på tankene, kan derfor være å legge slanking og kroppsfokus til side (selv om det er lettere sagt enn gjort).
Her er noen forslag som jeg håper at kan hjelpe deg:
Legg slanking og kroppsfokus til side: Når tankene om slanking og kropp blir dominerende, kan det være nyttig å prøve å utfordre disse tankene. Kanskje du kan undre deg litt over hvor disse tankene kommer fra?
Spis nok og regelmessig: Et annet viktig steg er å sørge for at du får i deg nok mat gjennom dagen. Når vi hopper over måltider eller ikke spiser nok, kan det føre til at tankene om mat blir mer påtrengende. Å spise regelmessig og få i seg tilstrekkelig med næring kan hjelpe med å roe ned disse tankene. Et mål kan være å spise 4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider hver dag.
Fokuser på det du spiser, ikke hva du ikke skal spise: Prøv å flytte fokuset fra hva du burde unngå eller ikke spise, til hva du kan tilføre kroppen din. Dette kan være en mer positiv tilnærming, som kan bidra til å redusere den negative tankegangen knyttet til mat og kropp. Du kan altså spør deg selv «hva skal jeg spise mer av?» istedenfor «hva skal jeg spise mindre av?»
Stopp slanketankene og vær snill med deg selv: Hvis du merker at tankene om slanking og kropp ikke gir slipp, kan du prøve å avlede dem med noe annet, som å gjøre en aktivitet du liker eller å fokusere på sider ved deg selv som du liker og som ikke handler om utseende. Det er også viktig å være snill mot deg selv og gi deg selv omsorg. Et tips kan være å tenke «hva ville jeg sagt til en god venn i samme situasjon som meg?»
Snakk med noen som kan hjelpe deg: Det å tenke på mat hele tiden, er ikke så enkelt å gjøre noe med alene. Kanskje det er noen i livet ditt som du kan snakke med om dette? Det kan være foreldre, helsesykepleier på skolen, en god lærer eller fastlege. Hvis du ønsker tips om hvordan du kan snakke om dette med noen, så kan du sjekke ut Den vanskelige samtalen
Jeg håper disse tipsene kan hjelpe deg på vei til å få det bedre. Det kan hende at jeg tok feil og at slanking og kropp ikke er et fokus hos deg i det hele tatt. Du er velkommen til å ta kontakt på vår anonyme chattjeneste dersom du vil utforske din situasjon mer og gi litt mer kontekst. Og husk å snakk med noen trygge voksne om hvordan du har det <3
Hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Gi svar
Tusen takk for din hjelp!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd på dette nettstedet.
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.