Spørsmål & svar

Hvordan kan jeg hjelpe datteren min som sier at hun føler seg "feit"?
Dato: 21.mai 2024

Jente/kvinne, 

40 år

Hvordan kan jeg som mor hjelpe datteren min som sier hun føler seg "feit" og at hun noen ganger tenker at hun bør slutte å spise?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt. Først og fremst, så leit å høre at datteren din føler på dette. Det du spør om er det nok mange foreldre som kan lure på. Mange foreldre kan kjenne på både bekymring og usikkerhet dersom barnet kommer med slike utsagn. Så fint at du søker råd for hvordan hjelpe henne i dette.

ROS har i sitt forebyggende prosjekt, Speilvenn, og i samarbeid med Anti Doping Norge samlet noen råd om hva man kan gjøre når barn uttrykker kroppsmisnøye som jeg ønsker å dele under:  

  • Gi anerkjennelse. Det kan være fristende å avfeie det og si "du er fin akkurat som du er". Dette kan gi barnet inntrykk av at det er feil å føle det de føler. Barnet kan oppleve følelsene som vanskelige, og derfor er det viktig at man tar dem på alvor og anerkjenner følelsene deres. I stedet kan man si "jeg får lyst til å si at du er fin akkurat som du er, men jeg kan forstå at det ikke er den følelsen du selv kjenner på akkurat nå. Vil du fortelle meg litt mer?". 
  • Vær nysgjerrig. For å kunne hjelpe barnet best mulig er det viktig å prøve og forstå tankene deres. Vær nysgjerrig og still barnet spørsmål. Du kan f.eks. spørre:
    • "Hvor lenge har du tenkt på denne måten om kroppen din, og har du en idè om hva som ga deg følelsen?".
    • "Hva får deg til å tenke at du er annerledes eller feil? Hvor kommer ideen fra?". 
  • Gå foran som et godt eksempel. Det er viktig at foreldre ikke kun snakker med barna om deres usikkerhet rundt kropp. Vi må også vise at vi aksepterer og verdsetter vår egen kropp slik som den er. Gå foran som et godt eksempel. Med andre ord - vis, ikke fortell. 
  • Husk at holdninger smitter. De voksne sitt språk og kroppsbilde smitter. Barn tar etter sine foreldre. Det er lett som forelder å si at man er fin som man er, men dersom voksne selv snakker nedsettende om kroppen sin kan barnet gjøre det samme. Ord er makt - uavhengig av mottaker. 
  • Hva med sosiale medier? Vis interesse for ditt barns digitale liv. Vær oppmerksom på algoritmene på sosiale medier. Fortell dem at de ikke skal stole på alt de ser. 

Jeg ønsker i tillegg å dele en artikkel fra ROS sitt eget magasin Trygge kropper, trygge barn

Videre ønsker jeg å informere om vårt rådgivningstilbud som også er til foreldre og andre pårørende til barn som har et vanskelig forhold til mat, kropp, vekt. For å snakke med en av våre rådgivere kan du ta kontakt på vår anonyme chat og rådgivningstelefon

Håper noe av dette kan være til hjelp og støtte for deg. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS. 

ROS

NESTE AKTIVITETER

5. august 2025
Digitalt
Digital pårørendegruppe (fulltegnet)
11. august 2025
Arendal
Debatt: Kroppspress, trening, selvoptimalisering, psykisk uhelse
26. august 2025
Digitalt
Kurs: Mindful Self-compassion
26. august 2025
Stavanger
Åpen stue

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.