Spørsmål & svar

Ser hele tiden så perfekte jenter.. og føler meg tykk. Får lyst å kaste opp etter jeg spiser, går det bra?
Dato: 21.mai 2024

Jente/kvinne, 

13 år

jeg føler meg veldig tykk, og jeg ser hele tiden så perfekte jenter som for eksempel spiser så mye men som er helt perfekte. Jeg tørr ikke å snakke om vekten min og nå vil jeg prøve å kaste opp etter at jeg spiser. Jeg lurer bare på om det går bra at man kan kaste opp etter å spise?

ROS svarer

Hei, 

Takk for at du tar kontakt. Det høres for meg ut som at du kan kjenne på en del usikkerhet rundt egen kropp. Og kanskje jeg tar feil, men jeg får en tanke om at dette for tiden kjennes ekstra vanskelig ut. Det er ikke noe godt å ha det slik, men det er veldig bra at du deler litt om dette her, og at du søker råd. 

Du forteller at du vil prøve å kaste opp etter du har spist, og lurer på om det går bra å kaste opp etter å ha spist. Dersom du har slike tanker så vil jeg råde deg til å fortelle noen nær deg om dette, gjerne en forelder, en lærer du er trygg på eller helsesykepleier på skolen. Dersom du ønsker, kan du også ta kontakt på vår anonyme chattetjeneste eller ringe til vår rådgivningstelefon for å snakke enda mer om dette. Det er mye bedre å snakke med noen tidlig om sitt forhold til mat og kropp, enn at det utvikler seg til å bli enda vanskeligere. Og det er fullt mulig å få det bedre med seg selv og kroppen sin.

Det å kaste opp over tid er ikke bra, og vil være skadelig for den psykiske helsen og den fysiske helsen. Noen av konsekvensene kan også være veldig alvorlig. For mange kan det å kaste opp med vilje starte som en form for kontroll og i starten kan det også kjennes ut som en lettelse og en «løsning» for å kontrollere vekten. Men dette er en lite gunstig måte å redusere opptaket av maten. Ved oppkast vil mye av maten tas opp likevel. Samtidig kan slike metoder for mange føre til overspising, og det å kaste opp blir en opprettholdende faktor for et evt. spiseproblem. Det beste for kroppen er å få jevnlig påfyll av mat gjennom regelmessige måltider.  

Basert på det du forteller kan det høres ut som at du sammenligner deg en del med andre jenter som du selv anser som "perfekte". Når man er i tenårene, begynner man gjerne å bli mer bevisst eget utseende, og en sammenligner seg selv mer med andre enn tidligere. Når vi sammenligner oss mer og mer med andre, kan vi bli vår egen største kritiker. Og ofte sammenligner man seg gjerne på de områdene man selv er usikker eller misfornøyd, det kan ofte bli en ganske urettferdig sammenligning man gjør. Vi er alle så forskjellige. Husk også at i tenårene spriker utseende og kropper veldig, da man utvikler seg veldig ulikt. Videre legger jeg ved noen råd om hvordan du kan jobbe med at slike tanker kan ta mindre plass (hentet fra Psykt deg av Maria Østhassel):

  • Tenk over ordene du bruker til å beskrive kroppen din. De har stor betydning for hvordan du faktisk opplever den og hva du føler om den. Snakk til deg selv slik du ville ha snakket til noen du bryr deg om.
  • Bli bevisst over og anerkjenn alle de ulike aspektene ved hvem du er, og husk : utseende er IKKE det mest interessante ved NOEN. Ikke identifiser deg med kroppen eller utseendet ditt, men heller med den du er og det du gjør, f.eks. personlige egenskaper, interesser og ting du mestrer. 
  • Det å se på andre som legger ut mange bilder av kroppen sin på sosiale medier i 10 minutter kan ha en negativ effekt på hva du føler om din egen kropp. Så unfollow enhver person som får deg til å føle at kroppen din ser feil ut. Og minn deg selv på hvor redigerte alle disse bildene er.

For meg høres det ut som at tanker og følelser knyttet til kropp og mat tar litt stor plass for tiden, og påvirker hvordan du har det. Vonde tanker kan ofte bli større og mer ubehagelig når vi går mye alene med dem. Jeg vil igjen oppfordre deg til å snakke med noen nær deg om dette. Det kan være familie, lærer, helsesykepleier. Dersom dette kjennes litt vanskelig ut, er du velkommen til å snakke mer med en rådgiver i ROS (anonyme chat eller rådgivningstelefon). 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS. 

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.