Spørsmål & svar

Dato: 14.mai 2024

Jente/kvinne, 

26 år

Hvordan kan man bli frisk fra destruktive tanker etter 10 år?

ROS svarer

Hei,

Så fint at du tar kontakt her. Du lurer på hvordan man kan bli kvitt destruktive tanker etter 10 år, i og med at du stille spørsmålet her så tolker jeg det som at du mener destruktive tanker knyttet til mat, kropp, vekt og/eller trening.

Tenker at jeg kan si noe generelt om hva som kan være fint når en kjenner at en har problematiske tanker omkring mat, kropp, vekt og/eller trening. For noen kan det å bli kvitt destruktive tanker ta lang tid. Det kan alltid være fint å snakke med noen om hvordan en har det, gjerne noen som har litt mer kunnskap om dette. For mange handler det om å ta kontakt med fastlegen sin og eventuelt få en henvisning videre. Om en har slitt med destruktive tanker over tid, så kan det hende at en har vært i behandling tidligere. Selv om dette ikke nødvendigvis fungerte som en ønsket da, så betyr det ikke at det ikke kan fungere på et senere tidspunkt. For mange handler det gjerne om å kjenne at en selv er klar for å ta tak i det som er vanskelig. En motivasjon for å ta tak i det som er vanskelig kan også være fint å jobbe med i behandling, dersom en kjenner at den ikke er helt på plass. Det finnes også ulike behandlingstilbud. Det er mulig å bli helt frisk og bli kvitt de destruktive tankene, likevel vil det variere hvor lang tid det tar.

Dersom en har brukt spiseforstyrrelsen/spiseproblematikken som en arena for å håndtere følelser, ha kontroll og/eller for å mestre, så vil det være viktig å forsøke å finne nye mestringsstrategier som kan være positive for en. Det å arbeide med å forsøke å forholde seg annerledes til tanker og følelser som kan komme kan også være fint. Minne seg selv på at du ikke er tankene dine, vi kan ikke alltid unngå at destruktive tanker kommer, men vi kan lære oss å forholde oss annerledes til dem. Ved å aktivt jobbe med dette, vil noen erfare at det etter hvert blir enklere å slippe taket på de destruktive tankene, slik at de ikke opptar en hele tiden og de vil da dukke opp sjeldnere. I en slik prosess kan noen også ha nytte av å fokusere ekstra på selvmedfølelse, som kan handle om å tillate seg selv å ha de følelsene en har og kjenne på dem og klare å holde seg selv i de ubehagelige følelsene. Om en kjenner at dette er vanskelig å ta fatt i så kan det være fint å gjøre dette sammen med noen, gjerne noen som har litt mer kunnskap og kompetanse på området.

Det er også mulig å ta kontakt med oss her i ROS, vi tilbyr individuelle samtaler der du får snakke med en fast rådgiver over tid. Dersom du ikke bor i nærheten av et av sentrene våre, så tilbyr vi også digitale samtaler. Det er også mulig å ta kontakt med oss på vår chat eller telefon dersom du ønsker å snakke mer om dette, og eventuelt veien videre for deg.

Håper at dette svaret var til nytte for deg<3

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
14. desember 2024
Trondheim
Dagsretreat: Yoga & musikkmeditasjon
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
14. desember 2024
Trondheim
Dagsretreat: Yoga & musikkmeditasjon
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.