Spørsmål & svar

Dato: 9.oktober 2024

Jente/kvinne, 

16 år

Hei har spiseforstyrrelser og lurer på noe. Jeg bor på en akutt institusjon og hun ene jenta her har begynt å sakt at henne har spiseforstyrrelser pga jeg har sakt det. Er det sånn at helsestasjonen kan gi diagnosen spiseforstyrrelser? eller er det en spesialist som må gjøre det? Hun sier at helsestasjonen har sakt at hun har spiseforstyrrelser.

ROS svarer

Hei,

Takk for ditt spørsmål. Du lurer på om det er slik at en helsestasjon kan gi en spiseforstyrrelsesdiagnose eller om man må få denne diagnosen stilt av en spesialist. Hvis jeg forstår deg riktig, så har du selv en spiseforstyrrelses diagnose, og mener nå at ei annen jente på institusjonen også sier at hun har en spiseforstyrrelse pga. at du har det. Hvis denne jenta du snakker om har pratet med helsesøster, og fått beskjed om at hun har en spiseforstyrrelse, så kan det absolutt være tilfelle at hun har det. Det er hvordan man har det i forhold til mat kropp og vekt som definerer dette best. Her kan du lese litt mer om spiseforstyrrelser, og hva som defineres som en spiseforstyrrelse :   Om spiseforstyrrelser

En diagnose er i utgangspunktet ment som et medisinsk verktøy, og er viktig for helsepersonell i forhold til utredning, rettigheter og evt. behandling. Hvem som helst kan ikke gi en diagnose, men det er heller ikke slik at man kan si at det ikke er en spiseforstyrrelse selv om man ikke har fått diagnose hos en lege eller annen spesialist. Det er eksempelvis mange som strever med en spiseforstyrrelse i mange år, men som aldri får en diagnose.

Håper dette var svar på det du lurte på.

Med vennlig  hilsen Rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. april 2025
Stavanger
Temakveld: Overspisingsproblematikk
3. april 2025
Bergen
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. april 2025
Digitalt
Webinar: Selvmedfølelse
8. april 2025
Bergen
Temakveld: Overspising hos barn og ungdom

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.