Spørsmål & svar

Dato: 9.oktober 2024

Jente/kvinne, 

25 år

Hei, I August dukket navnet til en mann som voldtok meg i 2017 opp på mine sosiale medier. Jeg begynte å slite ekstremt med retraumatisering, begynte å gå til samtaler med psykolog og har nå anmeldt vedkommende. Jeg har nettopp vært i avhør og vet at tiden fremover kan bli strevsom. Rundt 3-4 uker etter at alt dette begynte merket jeg at jeg begynte å bli ekstremt restriktiv i spisingen min. Hopper over måltider, teller kalorier og ser at vekten min går nedover. Jeg er overvektig fra før, og har mistet 15kg på 7-8 uker. Jeg blir motivert hver gang jeg veier meg, og dersom jeg spiser mye en dag, mye vil si over 1000 kalorier, føler jeg at jeg mister kontrollen. Jeg føler meg ekkel, grådig, og at jeg ikke har selvdisiplin. Jeg får kommentarer av venner og familie på at jeg har gått ned mye i vekt, og når jeg sier at det er fordi jeg ikke har mye matlyst, sier foreldrene mine «det er bra det, kan du hjelpe oss å få litt mindre matlyst?» Jeg merker at dersom jeg spiser «mye» en dag så ødelegger det resten av dagen min. Jeg tenker på mat hele tiden, og lever mer eller mindre på sukkerfri brus og snus. Jeg VET at dette ikke er bra for kroppen min, men jeg klarer ikke å stoppe fordi jeg på et vis trives i det her også. Jeg elsker å se at klærne henger på kroppen min, og jeg vil ned mye mer før jeg tenker at jeg kommer til å være fornøyd. Samtidig er jeg redd for egen helse, og tenker mye på hvordan dette også går utover barna mine, som er 2 og 5 år gamle. Hva skal jeg gjøre…

ROS svarer

Hei, så bra at du velger å dele dette med noen, og det å skrive det ned og dele det her kan nok være et litt trygt sted å begynne å dele hvordan du har det akkurat nå. 

Først og fremst, så utrolig vondt å lese om hva du har måttet oppleve, og det må være utrolig krevende å stå i det du står i nå. Vet de rundt deg hva du faktisk går igjennom?

Reaksjoner etter et overgrep kan være utallig, og for mange kan en spiseproblematikk/-forstyrrelse bli en måte å håndtere det vanskelige på i etterkant. Det er nok veldig forskjellig hvordan dette uttrykker seg på. Mange kan kjenne på mye skam etter et overgrep, og synes at egen kropp er ekkel. For noen kan det å spise mye/overspise, bli en strategi, mens for andre kan det å spise mer restriktivt bli en strategi. Mange opplever ofte slike mekanismer som ubevisste. Det er gjerne først når man begynner å snakke om det og oppsøker hjelp at man ser at spiseproblemet kan handle om de vanskelige følelsene som ligger der knyttet til det man har opplevd. Det kan være vondt og krevende å skulle forsøke å sette ord på hvordan dette er for en, men ofte viktig og nødvendig for at det skal bli bedre.

Jeg kan tenke meg at det kjennes vanskelig ut nå med alle disse tankene knyttet til mat, og disse følelsene du har rundt kropp og egen helse. Jeg får en tanke om at du kanskje kan kjenne på en del konflikt inni deg også. Det at du på en side er redd for egen helse, og tenker på hvordan det går utover barna, men at du også ikke helt klarer å stoppe, fordi du på et vis trives der også. Det er bra at du selv anerkjenner at dette ikke er bra for kroppen din. Og jeg forstår at det kan være vanskelig å stoppe, når du også kjenner at det på sett og vis kjennes tilfredsstillende ut her og nå. Mitt største råd til deg er å ha noen å dele med hvordan du har det. Det er godt å høre at du tok kontakt med psykolog. Er dette en person du fortsatt prater med? Hva tenker du om å fortelle psykologen om hvordan du blir preget av det du står i nå? Jeg får lyst å nevne også Dixi ressurssenter som er et lavterskel tilbud for mennesker som er utsatt for overgrep. 

Når det kommer til å få mer råd og hjelp knyttet til disse tankene rundt mat, kropp og vekt vil jeg først råde deg til å snakke med din psykolog eller fastlege om det. Og høre om det er noe du kan få mer hjelp til nær deg. Du er også selvsagt velkommen til å benytte deg av ROS. Vi tilbyr individuelle samtaler ved våre sentre, eller på video om man ikke bor i nærheten av et senter. Men det er litt ventetid for tiden, så jeg vil som sagt oppmuntre deg til å først og fremst utforske muligheter nært deg <3 

Håper dette svaret kan være til hjelp. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS. 

ROS

NESTE AKTIVITETER

5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
10. februar 2025
Oslo
Gruppe: For personer med overspisingsproblematikk (lukket)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)
13. februar 2025
Digitalt
Gruppe: For pårørende (lukket) (FULLT)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
10. februar 2025
Oslo
Gruppe: For personer med overspisingsproblematikk (lukket)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)
13. februar 2025
Digitalt
Gruppe: For pårørende (lukket) (FULLT)