Spørsmål & svar

Har de siste 8 årene slitt med overspising, hvordan kan jeg få bukt med dette?
Dato: 10.mai 2024

Jente/kvinne, 

27 år

Jeg har alltid slitt med mat. Jeg har variert fra å sulte meg, til binge og purge, og overspising. De siste 8 årene har jeg slitt veldig med overspising, og jeg klarer ikke å slutte. Jeg klarer meg fint en stund, kanskje noen uker, men så sklir jeg ut igjen. Jeg vet at jeg spiser ut fra kjedsomhet og følelser, og jeg prøver å ta bedre valg og spise sunnere og mindre, men noen ganger så kommer det som sånne bølger over meg hvor jeg føler at jeg omtrent mister kontrollen over meg selv og spisingen. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få bukt med dette, og fastlege og helsevesenet generelt er ikke mye hjelp, jeg får bare den samme "bare tren mer og spis sunnere, og gå ned i vekt!" linjen uansett hvor jeg går etter hjelp.

ROS svarer

Hei,

Det høres ut som at dette med mat har opptatt deg en god stund, at ditt vanskelige forhold til mat har vist seg på ulike måter og at du de siste 8 årene har slitt med overspising. Da tenker jeg at det er veldig fint at du tar kontakt her. Håper at dette svaret kan være litt oppklarende og gi deg noen tanker om veien videre. For slik som du beskriver at du har det, skal du ikke trenge å ha det.

Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i det du skriver, dette med å kjenne at en mister kontrollen over en selv og matinntaket. Du skriver at du over tid har hatt et vanskelig forhold til mat og at det har skiftet uttrykk, dette kan være veldig normalt for mange som har et problematisk forhold til mat, kropp og vekt. Du skriver at du nå har slitt med overspising de siste 8 årene. Det kan være mange grunner til at en overspiser, men for mange kan overspisingen i seg selv ha en funksjon. For noen kan det handle om å regulere følelser og dempe ubehag eller uro som kan være vanskelig å ta stilling til. For noen kan det da være nyttig å jobbe med å se på hvilke behov maten dekker, og forsøke å finne andre måter å håndtere og møte disse behovene på. For noen så kan det også handle om at en ikke får i seg nok mat regelmessig og gjennom hele dagen, noe som gjør at en blir sulten og trangen for å overspise blir da større.

Det er veldig synd å høre at du opplever at fastlegen og helsevesenet generelt ikke har vært mye til hjelp. Mange må dessverre forsøke flere ganger, før en får den hjelpen som en har behov for. Jeg tenker at det til tross for dette er viktig å snakke med noen når en har det slik som du beskriver at du har det. Vi i ROS tilbyr individuelle samtaler, der du får snakket med en fast rådgiver over tid. Det er også mulig å nå oss på chat eller telefon. For noen er dette et fint sted å starte.

Alt godt til deg!

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon (utsatt til høsten 2024)
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.