Spørsmål & svar

Er det normalt at etter jeg har slitt med bulimi og anoreksi i nesten 4 år, sliter med trening?
Dato: 20.november 2024

Jente/kvinne, 

16 år

Er det normalt at etter jeg har slitet med bulimi og anoreksi i nesten 4 år, sliter med trening? Jeg overtrente en del før, til jeg ikke fikk lov å trene lenger. Nå når jeg trener eller har gym bli jeg ekstremt dårlig. Jeg blir kvalm, hodet blir tungt, blir svimmel, og kjenner på et ubehag… Er dette fordi jeg ikke er trent? Eller kan det være noe annet? Dette skjer ikke alltid i gymmen men når jeg gjør ting som jeg gjorde på mitt værste i spiseforstyrrelsen. Sliter fortsatt med spiseforstyrrelsen men prøver å forstå hvorfor dette er sånn.

ROS svarer

Hei,
og takk for at du skriver til oss, og oppsøker mer hjelp med det du fortsatt kan kjenne på som vanskelig. Det å oppleve forholdet til trening slik du beskriver, kan være både slitsomt og by på en del usikkerhet. Det er forståelig at du ønsker å forstå mer av hvorfor det kan bli slik. Jeg har ikke noe fasit svar, da det kan være veldig individuelt hvordan kroppen kan reagere, men jeg ønsker å trekke frem noen perspektiver som kanskje kan være til hjelp.

Det å kjenne på kvalme/svimmelhet og annet ubehag slik du beskriver knyttet trening, kan ha ulike årsaker. For noen, kan det bety at man har presset seg selv for hardt, og det kan være kroppens måte å gi beskjed om å ta ned intensiteten. Jeg vet ikke om du kan ha dårlige minner fra tiden da du overtrente da spiseforstyrrelsen var på sitt verste, og om det kan ha en påvirkning på opplevelsen av å trene på samme måte igjen? 
Andre ting som kan gi en opplevelse av fysisk ubehag, kan være dersom kroppen ikke får i seg nok mat over lenger tid. Dersom inntaket blir uregelmessig også, kan dette medføre en ubalanse i energinivået og kan gi utslag fysisk. 

Du sier at du fortsatt strever med spiseforstyrrelsen, og jeg vet ikke om du fortsatt kan kjenne på utfordringer knyttet bulimi? Noen som strever med bulimi, kan kompensere på ulike måter. Noen kan ha oppkast som en måte å kvitte seg med mat på, mens andre kan trene, ta vanndrivende eller avføringsmidler. Alle disse formene for kompensering kan påvirke væske- og saltbalansen i kroppen og gi en ubalanse. Og dette kan påvirke hvordan man føler seg rent fysisk. Dersom man kanskje har det litt ekstra utfordrende for tiden, kan det også påvirke hvordan man føler seg, da det fysiske og psykiske påvirker hverandre. 
 
Er det slik at du er i noen form for behandling eller snakker med noen om hvordan du har det? I så tilfelle vil jeg varmt oppmuntre deg til å snakke om det du forteller om her, og få mer støtte og hjelp med disse utfordringene. 
Dersom du ikke har noen å prate med, og står alene med dette, er det kanskje et behov for mer støtte og hjelp. For noen, kan det være lurt å snakke med helsesykepleier på skolen eller fastlegen din. Sistnevnte kan nok gi et enda mer konkret svar. Om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS om dette, kan du skrive med oss på vår anonyme chat. 
Om du ønsker å lese mer om vårt gratis rådgivningstilbud, kan du lese mer her. 

Håper dette kunne være litt oppklarende, og at du kan være trygg på at det er mulig å be om mer hjelp om du har behov for det. 
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.