Spørsmål & svar

hvordan kan jeg hjelpe en venn som går gjennom spiseforstyrrelse?
Dato: 3.mai 2024

Jente/kvinne, 

13 år

Hvordan kan jeg hjelpe en venn som går gjennom spiseforstyrrelse

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du tar kontakt. Det er mange som lurer på hvordan være der for en venn som har en spiseforstyrrelse, og kan bli usikker på hvilken rolle de skal ha og hva som er lurt å gjøre. Så jeg håper at du med dette svaret kan kjenne mindre på ansvar, og mer trygghet i hvordan man kan være der som en venn.

Jeg ønsker først å dele en episode fra podcasen vår som tar opp dette: «Uforstyrra – hvordan være en god venn for en som sliter?»

Mange som strever med en spiseforstyrrelse, som er i behandling/oppfølging, får allerede hjelpen de trenger for å bli frisk. Så det skal ikke venner måtte tenke på, eller kjenne ansvar for. Men det som kan være fint å vite, er at mange har behov for å opprettholde det normale i livet, til tross for at de har en sykdom. Så det å ha fokus på andre ting og gjerne da gjøre det man gjorde før vennen din ble syk, kan ofte være til stor hjelp. Da kan de få litt fri fra spiseforstyrrelsen og føle seg litt som seg selv.

Og kanskje man også kan finne på kjekke ting, og skape nye minner sammen, dersom det er mulig. I noen tilfeller, kan det være begrensinger pga behandling eller formen til den som er syk. Men når tiden er inne for det, kan man finne på noe kjekt sammen.

Og dersom du kjenner at du sitter igjen alene med bekymringer for vennen din, så vil vi oppmuntre til å snakke med noen om det. Da kan man også skrive med oss på chat om dette.

Håper dette kan være til hjelp for deg. 
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.