Jente/kvinne,
Hei. Jeg har et problematisk forhold til mat. Jeg er besatt av å være sunn og elsker tanken på sunn mat, men det har nesten blitt et problem. Teller kalorier, veier maten og får panikk hvis jeg har spist «for mye». Er i tillegg livredd for å gå opp i vekt, om det hadde skjedd, ville det vært verdens ende for meg. Jeg tenker bare på mat hele tiden, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med problemet.
ROS svarer
Hei,
Og takk for at du tar kontakt og får satt ord på hvordan dette er for deg. Det kan være veldig slitsomt å oppleve at forholdet til mat tar så stor plass i livet og preger hvordan man har det. Og jeg forstår godt at det ikke er så lett å vite hva man skal gjøre når man kan føle seg fanget og styrt av regler rundt mat.
Jeg ønsker å kommentere det du skriver, si at det er fullt mulig å få et godt forhold til mat igjen og hva man kan gjøre for å få mer hjelp med dette.
Mange som tar kontakt med oss, opplever ofte at det kan være blandede følelser knyttet det å skulle be om hjelp. For selv om det er problematisk, føler mange også at det gir noe. At kontrollen eller følelsen av mestring eller forutsigbarhet som det kan gi å ha kontroll på noe, er så vanskelig å skulle gi slipp på. Du forteller at du elsker tanken på sunn mat, men at du nå kjenner at det har bikket til å bli et problem. I tillegg opplever mange at de følelsene som dukker opp når man går utenfor reglene, er så vanskelig å ha, at man fortsetter å gjøre det man vet er problematisk.
Derfor kan man føle seg så delt i ønsket om å si det til noen, i frykt for hva som vil skje. Og kanskje det kan svinge litt også, og dermed kan man bli usikker på om det er alvorlig nok for å få hjelp. Jeg vet ikke om dette kan gjøre at du er usikker på hva du skal gjøre?
Jeg er glad du har tatt kontakt og satt ord på hvordan dette er for deg, og anerkjent at dette er et problem. Da har man allerede tatt første steget for å få det bedre. Videre vil jeg si at de fleste har behov for hjelp og støtte for å komme ut av slike mønstre man har kommet inn i.
Jeg får et inntrykk av at du går alene med dette uten at de nærmeste vet? Om det er slik for deg, ønsker jeg å dele en tekst med deg som kan gi noen gode råd om hvordan ta en slik samtale med en man stoler på, slik at man ikke går med det alene.
Ofte er foreldre/foresatte viktige støttespillere som kan være godt å si det til. Man kan også fortelle det til en lærer/helsesykepleier på skolen, de skal ha god kompetanse på dette området og vite mer hva man kan gjøre.
Dersom det er behov for mer hjelp, er fastlegen en som videre kan henvise til mer hjelp.
Om du kjenner at steget for å fortelle det til noen likevel kjennes for vanskelig å ta, er det mulig å prate mer med en rådgiver i ROS. Der kan man spørre om flere ting man lurer på og hva som kan være lurt å gjøre mer spesifikt i ditt tilfelle. Da kan man ta kontakt på vår anonyme chat.
Håper dette kan være til hjelp for deg.
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider:
Ordinære åpningstider:
Mandag-torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
Chatten er midlertidig stengt torsdager i oddetallsuker (uke 35, 37, 39).
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.
Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.