Spørsmål & svar

Tips til god tilnærming til trening, og metoder for å tenke mindre på mat?
Dato: 19.september 2024

Jente/kvinne, 

18 år

Jeg har slitt en del med tanker om mat, kropp og trening. For ca 2 år siden hadde jeg en dårlig periode og en usunn vektnedgang fordi jeg ikke likte hvordan jeg så ut og følte meg ikke bra nok. Jeg fikk veldig god hjelp av psykolog osv. og familie og hadde en vektoppgang ved hjelp av BUP. Mye av tankene gikk egentlig bort når jeg skjønte at mat ikke var farlig og skjønte at kroppen trenger nok mat. Noe jeg fortsatt sliter med er skyldfølelse og jeg blir veldig opptatt av spise sunt nok og å trene. Det går jo mye bedre enn før og jeg er flink på å ikke overtrene og slapper av hvis jeg trenger det. Men jeg sliter ofte med å føle meg god nok, som feks på skola. Jeg har trent styrketrening i ca 1 år. Jeg vil jeg jo trene fordi det er bra for meg, men jeg kan bli veldig lei meg, stresset og få dårlig samvittighet hvis jeg velger å ikke gjøre det. Trening blir jo ikke lettere når det føles ut som det er noe jeg må gjøre. Skulle ønske jeg hadde den innstillingen om at trening kan være gøy, men synes det er litt vanskelig. Jeg har høye krav til meg selv om å spise sunt og hvis jeg unner meg noe når det ikke er helg kan jeg bli veldig stresset og få dårlig samvittighet. Har dere noe tips for en god tilnærming til trening og er det noen metoder for å tenke mindre på mat?

ROS svarer

Hei, 

og takk for at du tar kontakt. Så fint å høre at forholdet til mat har bedret seg og at du har fått god hjelp og støtte av de rundt. Det ligger nok en god del arbeid i det du har klart å jobbe deg ut av, og det ønsker jeg å virkelig trekke frem som noe stort. Likevel kan man kjenne at det kan være noen ting som fortsatt kan være utfordrende og vanskelig. Og jeg tenker det er så bra at du tar det på alvor og ønsker å få hjelp med det også. 

Det å ha et anstrengt forhold til trening og enkelte typer mat, kan være ganske slitsomt det også. Det med at du har erfaring med at det går an å få det bedre med forholdet til mat, tror jeg kommer godt med videre. For det er mulig å få et bedre forhold til det du kjenner kan sitte litt igjen også. Du spør om råd rundt det å tenke mindre på mat og hvordan få en bedre tilnærming til trening. Jeg ønsker å komme med noen perspektiver som jeg håper vil være til hjelp for deg.

Det første jeg tenker på, er dette med treningsglede. Det virker som at styrketrening er noe du føler du må gjøre, men at det ikke er så lystbetont. Er det noen andre treningsformer som kunne vært aktuelt for deg? Prøve ut noe nytt, som kanskje også innehar en form for fellesskap i tillegg? Det å trene sammen med noen, kan gi økt treningsglede og et mindre fokus på en selv. 

Videre, vil jeg slå et slag for at bevegelse kan være minst like bra for kroppen, som det man kanskje ser på som trening. Er det noe her som kan virke mer appellerende for deg? En tur i skog/fjellet med en god venn? Kanskje du kommer på noe som du kunne tenke deg å prøve ut? Og kanskje styrketrening kan bli kjekt, med noen justeringer?

Du sier ikke hvor mye du trener, men jeg får et inntrykk av at du har blitt bedre på å lytte til kroppen, og faktisk hviler når du trenger det. Det er veldig bra. Men selv om man kanskje klarer dette, kan det være man likevel kjenner på denne dårlige samvittigheten når trening uteblir. Og det er forståelig at det er vanskelig å kjenne på dette. Er det noe du kanskje kunne pratet med noen om? Kanskje det hadde hjulpet å satt ord på dette, og sortert litt hvilke tanker du kan få og når det oppstår? Kanskje noen kunne hjulpet med å se på treningsmengden, og sett om det er nok hvile for å restituere. Og kanskje det er mulig å snakke litt om hvilken motivasjon man ønsker å ha når det gjelder trening. Det å ha avklart motivasjon, når man skal trene, når man skal hvile og finne aktiviteter man liker bedre, kan bidra til et bedre forhold til trening.
Jeg ønsker å dele en episode fra podcasten vår: Uforstyrra svarer: Hvordan finne tilbake til treningsglede?

Det kan noen ganger være slik at dårlig samvittighet og stress kommer av for høye krav og forventninger, spesielt når man ikke klarer å leve opp til dem. Så kanskje det kan hjelpe å se litt nærmere på hva du forventer av deg selv på ulike områder. Du sier at dette også kan skje på skolen, hvor du ikke helt føler deg god nok. Hvordan ville du møtt en du var glad i, som hadde samme forventninger til seg selv? Hva ville du evt sagt til ham/henne? Og hvordan er det å øve seg på å si det samme til seg selv?

Jeg får også et inntrykk av at noen tanker rundt hva som er sunt og usunt, kan være noe som kan skape mye stress og dårlig samvittighet. Vi ser at det kan være til stor hjelp å sortere litt i disse begrepene også. Mange kan ha fått med seg en litt uhensiktsmessig inndeling i sunn og usunn mat, som ofte ikke bringer med seg så mye godt. Dette kan bidra til at man føler man gjør noe feil, ved å spise en viss type mat. Det som kan være til hjelp når det kommer til dette, er å jobbe med tanker om at ingen mat er sunn/usunn i seg selv og jobbe mot en aksept mot alle typer mat. Ingen mat er farlig, og bør heller ikke omtales som det. Dette kan man trene seg på i små steg, og tilnærme seg mat i et tempo som kjennes Ok ut. 

Disse rådene jeg har delt med deg, både rundt trening og det å forholde seg til mat, kan være fint å prate med noen om. Det kan være vanskelig å skulle jobbe med på egenhånd. Jeg vet ikke om du får noe form for oppfølging av psykolog som du har gått til tidligere, men jeg tenker dette er aktuelle tema man kan ta opp i tilfelle. 

Om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS, kan du gjerne skrive med oss på vår anonyme chat. Vi tilbyr også gratis veiledningssamtaler fysisk på alle våre sentre, og digitalt dersom man ikke bor i nærheten av sentrene våre. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

15. oktober 2024
Oslo
Gruppe: Mindfulness og rolig yoga
21. oktober 2024
Trondheim
Gruppe: Selvfølelse
21. oktober 2024
Bergen
Temakveld: Overspising hos barn og ungdom
22. oktober 2024
Oslo
Gruppe: Mindfulness og rolig yoga

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.