Spørsmål & svar

Dato: 17.mars 2025

Jente/kvinne, 

45 år

Jeg er pårørende til min datter som har anoreksi. Hun har det siste halve året fått god oppfølging av lege, psykolog og ernæringsveileder. Det går sakte framover med både oppturer og nedturer. Hun har fått en matplan med fire hovedmåltid og to mellommåltid. Hun har selv vært med på å sette denne opp med ernæringsveileder med matvarer som hun kan spise siden noen matvarer er "skumle". Hun spiser alle eller nesten alle måltidene hver dag men vekten har ikke økt i løpet av to måneder. Hun spiser en del magerprodukter som f. eks mager cottage cheese med granola, skyr yogurt og på middagstallerkenen som burde inneholde 1/3 del protein, karbohydrater og grønnsaker er det lettest å fylle opp med mest grønnsaker. Det er vanskelig å spise produkter som hun vet inneholder fett og sukker. Kan dere hjelpe med hvor mye vekten bør øke i uken og hva en matplan bør inneholde og hvilke produkter som bør være med for at vekten skal gå oppover.

ROS svarer

Hei og takk for at du tar kontakt med ROS! Det høres ut som dere har vært gjennom mye, og at din datter har fått god oppfølging, noe som er et veldig viktig steg i riktig retning. Jeg forstår at du er bekymret for at vekten ikke har økt til tross for at hun følger en matplan, og at det er utfordringer rundt matvarer som hun føler er skumle for henne. Det er helt naturlig at du som pårørende vil ha informasjon om hvordan dere kan støtte henne i dette, og jeg skal gjøre mitt beste for å gi deg noen råd.

Det er flott at din datter har fått hjelp fra lege, psykolog og ernæringsveileder. De har trolig gjort en grundig vurdering av hennes behov, og det er bra at hun er med på å sette opp en matplan. ROS er et lavterskeltilbud og driver derfor ikke behandling. Det betyr at vi dessverre ikke kan gi medisinske råd om hvor mye din datter bør gå opp i vekt eller hva en matplan bør inneholde. Siden dette er noe som du tenker på og bekymrer deg for vil jeg sterkt råde deg til å ta opp disse bekymringene med de involverte helsepersonell. Det føles tryggere for din datter om hun også opplever at du føler deg trygg på denne planen.

Det kan være vanskelig å være nærstående til noen som har spiseforstyrrelser. Her kan du lese mer om dette med å være pårørende. Du er også velkommen til å ta kontakt med vår anonyme chattjeneste hvis du trenger å prate. Lykke til!

Hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

7. mai 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. mai 2025
Bergen
Gruppe: For pårørende (åpen)
20. mai 2025
Stavanger
Temakveld: Pårørende (fulltegnet)
4. juni 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.