Spørsmål & svar

Dato: 17.juni 2024

Jente/kvinne, 

17 år

Hei. jeg sliter med mat og det å ikke ha skyldfølelse etter å ha spist. Jeg bruker mat som en ting jeg kan kontrollere når alt annet i livet mitt ikke funker som før. Jeg har hatt det sånn i 2 ish år nå, men det verste er at akkurat nå så trur jeg ikke at jeg vil bli frisk. Dette er min ting liksom, noe bare jeg har kontroll på og det har blitt en litt trygg ting. Hva kan jeg gjøre for å ikke tenke sånn?

ROS svarer

Hei, så fint at du tar kontakt med oss når du har litt utfordrende tanker rundt dette med mat. Det høres ut som at du bruker mat som en form for mestringsstrategi for å kjenne på kontroll, når annet i livet ikke er som før. Du er også usikker på om du har lyst til å bli frisk, og dermed gi slipp på denne kontrollen, men samtidig lurer du på hva du kan gjøre for å ikke tenke slik som du gjør.

Det høres for meg ut som at du er litt todelt. Du er på den ene siden lei av disse kontrollerende tankene og skyldfølelse etter å ha spist, men samtidig så ønsker du å beholde denne kontrollen du har, fordi den på en eller annen måte fungerer for deg, og gir deg noe. Dette med ambivalens og ikke være helt sikker på om man vil gi slipp på kontrollen er vanlig, og mange veksler litt mellom hva de egentlig ønsker, gjerne fra dag til dag, og til og med fra time til time.

Du sier ikke så mye rundt din situasjon, og hva som har endret seg på en slik måte at du kjenner på manglende kontroll i livet. Er det en relasjon som påvirker deg negativt? Har det vært noen store endringer knyttet opp mot din livssituasjon (bosted, skole, venner etc.) som påvirker i stor grad? Eller har det vært endring i din helsesituasjon på noe vis? Det er utrolig mye som kan påvirke oss , og få oss til å føle et behov for økt kontroll.

Uansett hva det er som har endret seg, så kan det virke som at du behøver litt hjelp til å håndtere situasjonen du står i, og at det hadde vært fint for deg å snakke med noen om det du opplever og står i akkurat nå.

Et spørsmål å stille seg er om dette med å kontrollere matinntaket er en holdbar mestringsstrategi på sikt? Eller vil det bare føre til at du får det verre?

Det høres lurt ut å prøve å finne en ny strategi for å håndtere det som kjennes vanskelig. Hva annet kan du gjøre i stedet for å kontrollere maten? Kan det hjelpe å snakke med noen om det? Kan situasjonen endres eller bedres på noe vis? Hvis ikke, så kan det være fint å jobbe med aksept for situasjonen slik den er. Også her kan det være lurt å dele med noen, det er sjelden noen god ide å holde ting for seg selv.

Kanskje du kan lage liste med alternative strategier når vanskelige følelser dukker opp? Et forslag kan være å ringe en venn. Husk at dette med endring i tankegang ikke er noe som endrer seg over natta. Det at du har tatt kontakt med oss er en fin start, og sier noe om at du ikke lenger ønsker å ha det slik som du har det.

Håpet svaret har gitt deg noen nye refleksjoner. Dersom du ønsker å prate mer med en rådgiver kan du kontakte oss på vår anonyme   chat tjeneste

Med vennlig hilsen Rådviver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.