Spørsmål & svar

Har blitt frisk fra anoreksi, men har overspist i lang tid. Føler jeg bør gå ned i vekt
Dato: 19.juni 2024

Jente/kvinne, 

16 år

Hei! Jeg hadde anoreksi og ble frisk i fjor sommer. Siden anoreksien har jeg overspist i lang lang tid. Jeg har lagt på meg så mye at jeg går under overvekt på BMI skalaen. Jeg lurer på om dere har tips til hvordan å gå ned i vekt etter anoreksi. Har prøvd å gå ned litt men jeg ender bare opp med å spise mat med mye kalorier. Jeg vet at å gå ned i vekt er egentlig enkelt men det blir så vanskelig? Har dere noen tips?

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du skriver til oss. Så fint å høre at du ikke har anoreksi lenger. Likevel kan det høres ut som at forholdet til mat og kropp kan være litt vanskelig i ettertid. Mange som har hatt en spiseforstyrrelse, kan kjenne at det fortsatt kan være vanskelig med tanker og følelser rundt mat, kropp og vekt i en tid etter at det verste har lagt seg.

Du forteller at du overspiser, og jeg kan forestille meg at det ikke kan være så lett det heller. Mange kan kjenne på mange ulike følelser knyttet en overspisingsepisode, både før og etter. Hvordan er dette for deg?

Du forteller også at du har tanker om at du må ned i vekt, og lurer på hvordan gjøre dette etter at du har hatt anoreksi. Det å gå ned i vekt kan i seg selv være triggende for å utløse spiseforstyrrelser, og ettersom du har erfart anoreksi nylig, vil man være ekstra sårbar for tilbakefall. Jeg kan av disse grunnene ikke anbefale/gir råd om å gå ned i vekt. Jeg kan forstå at det kanskje ikke var helt det svaret du var ute etter.

Jeg synes det er utrolig bra at du oppsøker nettsider som vår, slik at du også kan få svar som vil ta hensyn til at du tidligere har hatt anoreksi. Jeg er også glad for at du setter ord på det du gjerne tenker mye på, og oppsøker mer hjelp og råd med dette.

Ut ifra det du skriver her, vil jeg varmt anbefale deg å prate med noen om hvordan forholdet til mat og kropp fortsatt kan være utfordrende. Noen kan oppleve at et problematisk forhold til mat kan endre uttrykk, og noen ganger gå fra å spise veldig lite, til å overspise. Selv om du har kommet deg gjennom anoreksi, og mest sannsynlig har jobbet hardt for å komme ut av det, kan det noen ganger være nødvendig å få enda mer hjelp for å komme dit at man har et godt forhold til mat. Det er mulig, men de fleste kan ha behov for å få mer hjelp med dette. Det å lære seg hvordan det kan henge sammen og hvilke mønstre man gjerne har kommet inn i, kan også bidra til at man finner veien ut og får et bedre forhold til både mat og kropp.

Om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS, er du hjertelig velkommen til å skrive med oss på vår anonyme chat. Der kan du prate mer om det du måtte lure på etter at du har lest svaret her, og finne mer ut av hvem som kan være lurt å snakke videre med om alt dette. 

Håper dette kan være til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.