Spørsmål & svar

Dato: 19.juni 2024

Jente/kvinne, 

18 år

Hvordan blir man kvitt kaloritellingen som går automatisk inni hodet mitt? Det å gå i butikk er et mareritt. Jeg klarer ikke å plukke opp en engeste vare uten å måtte sjekke kaloriinnholdet på den varen jeg skal kjøpe. Gjør det automatisk, jeg klarer ikke å la være. Til tider føles ingen ting okay å spise engang. Alt føles ut som «for mye kalorier» når det er snakk om sunne matvarer. Eks banan eller et kokt egg. Det føles umulig. Har alt for god kontroll på ulike matvarer også. Noen matvarer eller porsjoner trenger jeg ikke å kikke bakpå engang fordi jeg vet hvor mye det er. Tid mellom måltidene mine er også viktig. Det er så plagsomt.

ROS svarer

Hei,
Takk for at du tar kontakt med oss. Det du beskriver høres veldig slitsomt ut for deg. Så bra at du søker råd her, når du har det slik.

Jeg vet ikke om det kan være slik for deg, men veldig mange av de som kommer til oss og forteller om plagsomme tanker om mat og tvangspreget kaloritelling, sier at de observerer sammenheng mellom utvikling av det, og en vanskelig livssituasjon de står i.

For mange er det å kontrollere matinntaket, eller telle kalori, en måte å kjenne på kontroll i større forstand, når mye i livet oppleves som kaotisk, vanskelig eller uforutsigbart. Det kan være vanskelig å slippe på kaloritelling, når denne mestringsstrategien har en viktig funksjon. Og det er veldig forståelig at man trenger hjelp med det som utløste spiseproblemet, i tillegg til hjelpen med å komme seg ut av dette mønsteret.

Ikke sikkert at det er slik for deg, men jeg lurer på om det kan være viktig å utforske det litt, og prøve å se om det er noe i livet ditt som er belastende, og som kan opprettholde kaloritelling.

Jeg vil også oppmuntre deg til å snakke med noen om hvordan du har hatt det. Det høres veldig vanskelig ut å prøve å få det bedre uten hjelp og støtte. Du skriver at det er ofte slik at ingenting føles okay å spise, og da lurer jeg på om du får i deg nok mat?

Det å spise restriktiv kan være en opprettholdende faktor for at en sliter med plagsomme tanker om mat og kalorier, da kroppen har behov for næring. Så det å jobbe med å etablere gode rutiner, forutsigbarhet og regelmessige måltider med nok mat, kan også bidra til at tanker om mat tar mindre plass etter hvert. Men jeg skjønner godt at dette kan være veldig utfordrende, og det fleste trenger hjelp og veiledning for å klare det.

Jeg vil derfor oppmuntre deg igjen til å snakke med noen om hvordan du har det, og hvordan forholdet ditt til mat er, for å finne en løsning som er tilpasset dine behov og situasjon. Du er hjertelig velkommen til å skrive med oss på vår anonyme chat. De kan være fint å øve seg litt på å skrive om det, om en aldri har snakket om dette før og trenger å sortere tankene en har rundt dette

 

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.
Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.