Spørsmål & svar

Dato: 18.juni 2024

Jente/kvinne, 

16 år

Hei. I ca 4 år har jeg slitt med forholdet mitt til mat og ting har gått veldig opp og ned. Eg er overvektig og har èin diabetes type 2 diagnose som gjør at sånn som kolesterolet mitt ikkje trenger å være mye over normalt før det anbefales å gjøre noe med det. Jeg har alltid fått beskjed om å endre små ting i matvanene mine og gå litt ned i vekt av lege. Jeg tenker konstant på mat hva jeg har spist, skal spise, spiser osv. har prøvd å be om hjelp til oppfølging men eg får ingen. Jeg kan ofte begynne å grine når jeg lager meg niste eller måltider fordi jeg føler alt blir feil uansett og at alt er usunt eller for mye. Da kan det hende jeg ikke spiser på flere timer mens andre dager kan jeg spise mye men da ha dårlig samvittighet i noen tilfelle flere dager. Jeg snakker alltid høyt hjemme over hva jeg skal spise. Jeg ser liksom for meg fettet som legger seg i blodårene eller at jeg blir større. Er det noe jeg kan gjøre, jeg må jo tenke litt over hva jeg spiser også på grunn av diabetes, kolesterol og overvekt.

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt. Med det du forteller forstår jeg at dette ikke er enkelt.  

Jeg får inntrykk av at du har forsøkt å uttrykt ønske om mer hjelp rundt dette. Så bra at du har gjort det. Men det virker ikke helt som at du opplever å ha fått den hjelpen du trenger, og jeg kan forstå at man fort kan føle seg ganske aleine om dette. Det er ikke noe godt, og du forteller også at du føler at alt blir feil uansett. Det kan jeg tenke meg må være slitsomt og tungt og oppleve det slik. Jeg ønsker å dele noen tanker og råd til deg med det du beskriver, og håper det kan være til hjelp. 

For meg høres det ut som at tanker knyttet til mat og vekt tar ganske stor plass, og at forholdet til mat ikke er så enkelt. Når man har det slik, så kan det å ha ha strenge regler knyttet til mat være med å opprettholde slike vanskelige tanker rundt mat og kropp. Min første tanke er derfor at du ikke skal sitte alene med dette. Du har uttrykt ønske om å få mer hjelp, men jeg blir samtidig nysgjerrig på hvordan du har uttrykt dette? Det er ikke sikkert at det stemmer, men for mange kan det være vanskelig å sette ord på hvordan man faktisk har det. For at lege eller annen behandler skal kunne gi deg riktig hjelp, er det viktig at du virkelig forstår de utfordringer du sitter med. Jeg vil derfor gi noen råd til hva som kan være lurt å ta opp med legen. 

  • Ta med deg en venn eller et familiemedlem som kan støtte deg hvis du er bekymret for å gå alene.
  • Skriv på forhånd ned det du ønsker å fortelle legen. Da kan du lettere huske det du vil si, selv om du blir nervøs eller stresset.
  • Hvis man klarer, er det fint å være direkte og ærlig med legen. 
  • Gi legen så mye informasjon som du kan. Gi gjerne konkrete eksempler fra hverdagen din. Det du skriver til oss her kan være fint å ha med til legen. F.eks. at du tenker konstant på mat, går med følelse av at alt blir feil, usunt eller for mye, at du kompenserer noen ganger med å ikke spise på lenge, og andre dager at du spiser mye eller føler du har spist for mye og med påfølgende dårlig samvittighet.
  • Fortell gjerne også hvor lenge du har hatt det slik.  
  • Legg også vekt på i hvilke grad du opplever at dette hemmer deg i hverdagen. For eksempel om det går utover skole, sosiale, helse eller livskvalitet.
  • Mange som strever med forholdet til mat og kropp kan kjenne på mye skam og skyldfølelse knyttet til mat og/eller overspising, fortvilelse av å ikke ha kontroll, stress grunnet konstant tankekjør rundt mat eller påvirkning på selvbilde/selvfølelse. Dersom du kjenner deg igjen i dette, kan det være viktig også å nevne. 

Kanskje føles det litt vanskelig å skulle snakke med legen om alt med en gang. I så tilfelle kan det være fint å ta det opp med noen du kjenner deg trygg på først, en i familien, en venn eller en annen trygg voksen. Helsesykepleier på skolen kan også være et trygt sted å fortelle om slike ting. Helsesykepleier kan også hjelpe deg til å fortelle det videre til familie og evt. legen. Du er også velkommen til å benytte deg av ROS sin anonyme chat. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS. 

ROS

NESTE AKTIVITETER

28. april 2025
Tromsø
Gruppe: For pårørende (lukket)
28. april 2025
Digitalt
Gruppe: Body Project
28. april 2025
Digitalt
Kurs: Mindful Eating
29. april 2025
Stavanger
Temakveld: Selvfølelse

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.