Jente/kvinne,
Hei! Det siste året har jeg gått mye opp i vekt. Jeg har alltid vært overvektig (siden jeg var liten) men hatt en periode der jeg lå på ok vekt (fortsatt for mye). Men i løpet av en et års periode nå har jeg gått opp typ 20kg. Sikkert dumt men skjønner ikke helt hvordan jeg har fått det til, eller at det er mulig. Klarer ikke tenke på noen endringer som kan forklare den plutselige og store vektøkningen. På samme måte så tørr jeg ikke å gå på legekontoret for å få hjep, viss det i det hele tatt er noe å gjøre med det. Da jeg ikke er noe glad i å snakke om det (siden jeg vet at det er et problem). Redd praten blir «du er feit gjør noe me det». Liker heller ikke fastlegen min, og det er ventelist på de andre. Jeg er også redd for å ta blodprøve da jeg er redd for hva som kan være resultat. Jeg er fysisk aktiv og går tur flere ganger i uka, og føler ikke jeg overspiser. Men jeg er kommet til et punkt hvor jeg ikke føler meg hjemme i egen kropp og vil gjøre en endring for å bli fornøyd.Hva skal jeg gjøre?
ROS svarer
Hei, takk for at du tar kontakt.
Så fint at du ønsker å dele dette her med oss. Jeg forstår at det ikke nødvendigvis er så lett å ta opp dette med legen, spesielt dersom du kjenner at du ikke helt har kjemi med fastlegen din. Jeg håper at svaret mitt her kan være til hjelp for deg.
Det kan være vanskelig å oppleve at kroppen endrer seg. For meg høres det ut som at du kan kjenne deg litt bekymret for denne endringen som har skjedd siste tiden. Du skriver at du ikke vet om noe som kan forklare den endringen som har skjedd. Jeg skulle gjerne visst mer om hvordan du har det, og har hatt det siste tiden?
Basert på det du skriver og at du tar kontakt her, så får jeg inntrykk av at du selv har vært nysgjerrig på om det kan være noe overspising eller spiseproblematikk inn i bildet. En spiseproblematikk kan uttrykke seg og oppleves svært ulikt for den enkelte. For noen kan en overspisingsproblematikk uttrykke seg gjennom hyppig småspising gjennom hele dagen, mens for andre kan det være mer enkeltepisoder med overspising. Her kan du lese mer om overspisingsproblematikk. Selv om det kan uttrykke seg svært ulikt, så har de fleste som strever med forholdet til mat og kropp til felles at det kan være en måte å regulere eller håndtere vanskelige følelser på. Man kan være sårbar for å utvikle en spiseproblematikk f.eks. i overganger, og vanskelige faser i livet. Det er ikke alle som er klar over sammenhengen mellom spising og hvordan man har det ellers i livet, derfor kan det være viktig å utforske litt om slike endringer man opplever kan henge sammen med andre ting man har opplevd i livet.
Når det skjer endringer med kroppen vår, og spesielt endringer som vi ikke helt vet hva skyldes er det nok lurt å få en vurdering av en lege. Du forteller at du vegrer deg for å gå til legen, at du er redd for å bli møtt på en dårlig måte, og at du også bekymrer deg for hva blodprøver evt. vil vise. Jeg tenker at det å lufte disse bekymringene som du har, slik som her, er et veldig lurt første-steg. Mange som tar kontakt med ROS kan kjenne at det å snakke med lege eller andre om utfordringer knyttet til mat og vekt er vanskelig. Da kan det å begynne å snakke med noen man kjenner seg mer trygg på være lurt å starte med. Enten det er en nær venn, eller noen i familien, eller en rådgiver i ROS. Vår anonyme chat eller rådgivningstelefon kan mange ha nytte av.
Det å sette ord på det man bekymrer seg over kan være til hjelp. Dersom man over tid går alene med egne bekymringer, kan det både vokse seg større og mange kan kjenne seg mer alene om det, noe som kan være veldig tungt og krevende. Mens det å fortelle om bekymringer man bærer på, kan virke både lettende og gjøre bekymringene litt mindre. Kanskje du kan utforske mer hva du er redd for at blodprøvene skal vise. Er det noe legen har sagt eller gjort tidligere som gjør at du er redd for å bli møtt med vektstigma nå? Er det noe du kan forberede til en slik samtale for at legen skal forstå situasjonen og bekymringene dine godt nok? Noen ganger kan det å snakket med noen før man går til fastlegen gjøre det litt mer overkommelig å snakke med legen om det. Som nevnt kan det å snakke med en venn, familie, ROS el. være fint. Alternativt - har du mulighet til å ta kontakt med en annen lege først? F.eks. privat eller dropin lege i mellomtiden. Dersom du kjenner at det er uaktuelt å snakke med fastlegen din, så kan det være greit å stå på en venteliste et annet sted enn å ikke stå på venteliste i det hele tatt.
Det er ikke noe godt å ikke kjenne seg hjemme i egen kropp. Du skriver at du ønsker å gjøre en endring for å bli fornøyd. Jeg vil igjen varmt oppfordre deg til å snakke med noen om dette du kjenner på. Og legger ved noen refleksjoner som kanskje kan være til nytte for deg videre: Hva tror du at du trenger for å kjenne deg mer fornøyd? Og hva handler det å være fornøyd om for deg?
Håper noe her kan være til støtte og til hjelp.
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Ordinære åpningstider:
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.
Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.