Spørsmål & svar

Dato: 22.mai 2025

Jente/kvinne, 

16 år

Hei! Har slitt med et ond mønster av det å spise for lite til å overspise. Før det fikk veldig langt og har i 2 uker nesten overspise hver dag. Har jo naturligvis gått veldig opp i vekt av dette, kjenner meg ikke igjen i speilet lenger. Vet at for å komme seg ut av dette må man spise nok mat og alle måltider. Men er redd for at den vekta jeg nå har lagt på meg over 3mnd blir. I teoriene må man jo være i kaloriunderskudd for å gå ned i fettprosent. Å greia er at jeg kjønner at jeg må men det er skummelt. Det jeg egt lurer på er om den vekta jeg nå har lagt på meg (som ikke er naturlig vekt man går opp i puberteten) blir borte om jeg begynner og spise normalt igjen. Eller om jeg må være i underskudd? Vil ikke se sånn her ut da jeg alltid har sett ut på en viss måte. Og på bare noen mnd har jeg blitt mye feitere, vil fettet være der fortsatt?

ROS svarer

Hei, 

Og takk for at du skriver til oss. Så bra at du får satt ord på dette og på den måten kan få mer råd og støtte fra personer som kan noe om overspisingsproblematikk. Det er ikke noe klart fasitsvar på alt du lurer på, men jeg håper at jeg kan komme med noen gode perspektiver som forhåpentligvis vil være til hjelp for deg og hva som kan være lurt å gjøre videre.

Du forteller i starten om at du har slitt med et mønster av å spise lite, til å overspise. Dette kan bli et mønster mange opplever det vanskelig å bryte ut av. Det kan være ulike årsaker til det. Det å overspise, kan for mange være knyttet til en måte å forsøke å regulere følelser/stress/indre uro. Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i det?

Det kan lindre noe ubehag der og da, men i ettertid, kommer det ofte vanskelige følelser av skyld og skam. Og en føler seg gjerne verre enn det en gjorde i utgangspunktet. Dette kan for noen da føre til at en spiser lite i ettertid, for å forsøke å kompensere/rette opp. Men denne sultfølelsen blir etter hvert for mange veldig strek - noe som kan trigge til enda en overspisingsepisode. Og slik kan en komme inn i vanskelige mønstre når det kommer til mat. Noen hver dag, mens andre kanskje bare av og til.
Og det å føle seg fastlåst i slike mønstre knyttet mat, kan for mange bli svært slitsomt og bringe med seg et mer anstrengt forhold til mat og at en tenker mer på mat enn før. Og mange kan også da begynne å få en del regler, i håp om å lage noen trygge rammer for maten. Men dette kan medføre at en ofte da overspiser på nettopp den maten en forsøker å unngå. Det blir derfor ofte mot sin hensikt.

Du sier at du vet du burde spise nok mat, og alle måltider gjennom dagen - og ikke hoppe over noen måltider. Og det er helt riktig at det er til stor hjelp for mange. Men her oppstår ofte en frykt for mange, at dersom en spiser det en vanligvis hadde hatt behov for, så kan en bli redd for at dersom en overspiser i tillegg til dette, vil det påvirke vekten. Og denne frykten kan bli så sterk, at en ikke tør å spise det en egentlig har behov for. 

Du forteller at du merker at overspisingen har allerede medført en vektendring, og at du nå ønsker å gå ned i vekt igjen. Gjerne i tillegg til å få slutt på overspisingen. Dette er ikke helt enkelt å gi noen konkrete råd til. Grunnen til det, er at vektnedgang i seg selv, ofte kan trigge overspisingsepisoder før eller siden. Den sterke sulten du kanskje har kjent på allerede, ved å spise lite, for så å spise mye, vil også her ofte oppstå. Derfor vil det være mest gunstig å jobbe med å få bukt med overspisingen, som kan medføre en mer stabil vekt - før en får mer hjelp med vekt og tankene rundt dette.

Det som kan være hensiktsmessig å starte med, vil være å:

  • Jobbe med regelmessige måltider og nok mat til hvert måltid (kan bidra til å dempe sterk sult)
  • Forsøke å kvitte seg med eventuelle regler rundt mat (dette kan dempe trangen til å overspise på en viss type mat)
  • Forsøke å jobbe seg bort i fra "alt eller ingenting" forhold til mat (kan bidra til mer fleksibelt og friere forhold til mat)
  • Jobbe mot større aksept for all type mat - ingen mat er farlig og det burde være plass til kos og tradisjonsmat i et variert og godt kosthold
  • Bli mer nysgjerrig på hva annet som kan bidra til at en får en trang til å overspise:

-kan det handle om for lite mat gjennom dagen?
-kan det handler om at en kjenner på stress/uro/følelser en ikke helt vet hvordan en skal forholde seg til?
-spørre seg selv: hva har jeg behov for, når jeg har det slik som dette?

Vi kan ikke anbefale å gå i gang med å gå ned i vekt, da det i utgangspunktet kan trigge til et enda mer anstrengt forhold til mat.

Jeg ønsker å være tydelig på at det er fullt mulig å få det bedre i forhold til mat, kropp og vekt. Og det er mye god hjelp å få. Og de fleste har behov for å få noe form for hjelp for å klare dette. Dette er ikke noe en skal måtte klare alene.

Det å få mer hjelp med spisevanene og mønstrene en har kommet inn i, vil på sikt medføre et bedre forhold til mat. Når en kjenner seg trygg på de punktene nevnt over, og om en fortsatt merker at forholdet til egen kropp er vanskelig, kan det da være fint å få mer hjelp og veiledning om dette etterpå.

Om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS om alt dette, kan du ta kontakt med vår anonyme chat. Du kan også lese mer om vårt gratis samtaletilbud her.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

5. august 2025
Digitalt
Digital pårørendegruppe (fulltegnet)
11. august 2025
Arendal
Debatt: Kroppspress, trening, selvoptimalisering, psykisk uhelse
26. august 2025
Digitalt
Kurs: Mindful Self-compassion
26. august 2025
Stavanger
Åpen stue

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.