Spørsmål & svar

Klarer ikke å konsentrere meg, tenker på mat 90% av dagen
Dato: 27.september 2024

Jente/kvinne, 

18 år

Hei! jeg sliter med at mat tar over hverdagen. Før slet jeg litt med spising og kropp men ikke slik at jeg tror det gikk utover kroppen, kastet opp innimellom og prøvde å holde kaloriinntak nede. Uansett, gjør ikke dette like mye lenger nå men tenker fortsatt på mat KONSTANT. jeg spiser nok, gjerne for mye men tenker på mat 90% av dagen og det fører til at jeg ikke klarer tenke på noe annet. Jeg sitter f.eks med skole og klarer ikke få med meg det jeg leser fordi jeg enten tenker på forrige eller neste måltid. har dere noen tips? skjønner det er bedre å snakke med noen face to face men vil prøve dette først

ROS svarer

Hei, 

og takk for at du skriver til oss. Så bra du setter ord på dette og på den måten kan få mer råd til hva du kan gjøre. Jeg forstår at det må være veldig krevende å merke at tankene rundt mat opptar så stor plass i livet at det går utover konsentrasjonen og hvordan du har det. 

Det høres for meg ut som at du har kommet deg ut av et destruktivt mønster, når det gjelder det å kaste opp og holde kaloriinntak nede. Det kan kreve ganske mye å klare dette på egenhånd, så det vil jeg gjerne løfte frem som noe veldig bra. Du kjenner likevel at tankene tar stor plass, og dette kan nok være svært belastende å gå med alene. For selv om man har kommet seg litt bort fra noe av dette, kan likevel tankene være der og skape både forvirring, mye stress og kaos. 
Det er bra at du anerkjenner dette selv og ønsker å få det bedre med dette. Det første jeg ønsker å si er at det er fullt mulig å få det bedre med dette også. De aller fleste har behov for å prate med noen som kan hjelpe, for å kunne utforske litt mer hva dette kan handle om for en selv.

Du sier at du spiser nok, og gjerne for mye. Jeg blir nysgjerrig på hva du tenker er for mye? For noen kan man overspise både subjektivt og objektivt. Begge deler kan være noe som utløser mye stress og dårlig samvittighet. Dette kan ofte være til stor hjelp å se nærmere på. Mange kan også ha en del regler rundt mat; alt fra ja- og neimat, sunn og usunn eller tillatt og ikke tillatt mat. Mengde mat kan også være en form for restriksjon, dersom man har vendt seg til å spise små porsjoner, vil det være nyttig å prøve å spise mer til hvert måltid. Fokus på regelmessige måltider og å spise nok vil være hensiktsmessig. Det å få hjelp til å bli mer trygg på maten - både mengde, men også en aksept for alle typer mat, er ofte til stor hjelp når det kommer til det stresset og tankekjøret som mange strever med. 

For noen kan også maten få en funksjon for å regulere følelser. Det kan forekomme på ulike måter, men mange oppgir at det kan forekomme når man er alene og at maten kan gi en form for ro eller pause der og da. Med hvilken mat dette skjer, kan også variere. Noen opplever også et tap av kontroll der og da. I ettertid kan man kjenne på en del dårlig samvittighet og skam for slike episoder. Og hvor ofte dette forekommer, kan variere fra daglig/ukentlig eller noen ganger i måneden. Uavhengig av hvor ofte, opplever de fleste at dette kan være utrolig slitsomt. Mange kan da prøve å unngå at slikt skjer igjen, ved å enten kompensere for inntaket, prøve å finne noen regler som de kan følge eller et spisemønster de tror kan fungere. Men dette kan bidra til at den vonde sirkelen opprettholdes og fører til at denne opptattheten av mat, kropp og vekt fortsetter.

Jeg vet ikke om du kan kjenne deg igjen i noe av dette, men dette er en forenklet måte å forklare hvordan maten kan få mer og mer plass i tankene, til tross for at man gjerne prøver å finne løsninger for at det ikke skal være et problem. 

En spiseproblematikk kan komme til uttrykk på mange ulike måter, så selv om ikke alt som er beskrevet er noe du kjenner deg igjen i, vil det likevel være veldig nyttig å utforske hva som kan ligge bak i ditt tilfelle. Da vil det også være lettere å finne ut hva som kan være til hjelp. 

Mange kan også bli usikker på om det alvorlig til å få hjelp, og om man ville blitt tatt på alvor. Vi i ROS er opptatt av tidlig hjelp og at alle som kjenner at forholdet til mat, kropp og vekt har blitt vanskelig, skal få noen å prate med. Jo tidligere man får hjelp, jo bedre er det. Du sa selv at det vil være bedre å snakke med noen face til face, og det vil nok stemme for veien videre. 
Vi møter mange som kan grue seg til å prate med noen om akkurat slike utfordringer. Derfor ønsker jeg å dele noen råd om hvordan ta en slik samtale med noen i nær relasjon: Den vanskelige samtalen
Og når man ikke står helt alene om dette, er det ofte lettere å ta steget til å be om mer hjelp. Enten hos helsesykepleier eller lege.
Om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS, kan du også kontakte oss på vår anonyme chat. Der kan du prate mer om dette og få mer konkrete råd til hva du kan gjøre videre får å få riktig hjelp.

Håper dette var til hjelp for deg, og at du kjenner deg tryggere på hva du kan gjøre for å få det bedre<3

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

15. oktober 2024
Oslo
Gruppe: Mindfulness og rolig yoga
21. oktober 2024
Trondheim
Gruppe: Selvfølelse
21. oktober 2024
Bergen
Temakveld: Overspising hos barn og ungdom
22. oktober 2024
Oslo
Gruppe: Mindfulness og rolig yoga

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.