Spørsmål & svar

Hvordan kan jeg slutte med kroppssjekking?
Dato: 16.februar 2023

Jente/kvinne, 

30 år

Hei! Takk for en fin tjeneste :)
Hvordan kan jeg slutte med kroppssjekking? Prøver så godt jeg kan å si STOPP til meg self når jeg oppdager at jeg gjør det, men da har jeg jo allerede gjort det.. Og hvor lang tid etter endt spiseforstyrrelse må man regne med at dette skjer? Får jo absolutt ingen nyttig informasjon av og gjøre det og føler meg aldri bedre. Men har en uvane med å kroppssjekke før måltid og hvis jeg for eksempel er sulten for å se om jeg har "rett" til det. Og veldig ofte hver kveld når jeg har lagt meg for å liksom "gjøre opp for dagen" og om det har "satt seg". Blir jo trist og lei meg hver gang jeg gjør det.

På forhånd takk for svar.

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for fin tilbakemelding, og at du skriver til oss. Dette med kroppssjekking er det mange som kan ha utfordringer med, enten som en del av en spiseproblematikk, eller noe som kan henge igjen etter at man har hatt en spiseforstyrrelse, slik du beskriver. Det varierer ofte hvor fremtredende dette er hos den enkelte, og hos noen kan det gradvis avta, men hos andre kan det vedvare dersom man ikke får hjelp med det.

Jeg ønsker å vise til en artikkel som belyser hva som kan være årsak til at man opprettholder behovet for å stadig sjekke kroppen, og videre noen konkrete råd for hvordan man kan jobbe med dette: Kroppsfølelsen

Den tar også for seg noen konkrete strategier som jeg kort ønsker å trekke frem her. Disse strategiene utfyller hverandre, og kan fint jobbes med parallelt:

  • Styrke betydning av andre livsområder
  • Dempe betydning av kroppsfigur og vekt

Punkt 1: Kartlegg i hvilken grad fokus på kropp, vekt og utseende går ut over andre ting i livet og hva du opplever er problematisk med det. Når du gjør det blir du kanskje samtidig oppmerksom på hva som ellers er viktig for deg.

Noen har også god erfaring ved å finne tilbake til aktiviteter de gjerne har likt før, men glemt litt bort. Eller finne en ny aktivitet/ lære seg noe nytt.

Punkt 2: Finn ut hvor mye av oppmerksomheten din som går med til kroppssjekking, sammenligning, følelse av å være for tykk eller for lite/for mye av noe.

Videre i artikkelen er det noen refleksjonsspørsmål som kan være fin å stille seg selv, for å komme mer i kontakt med hva det kan dreie seg om. Etter en bevisstgjøring rundt disse punktene, vil det være nyttig å konkret jobbe videre med hvordan man kan få fokus bort fra kroppssjekking og mer i retning av det man ønsker å ha mer fokus på i livet.

Når man jobber med at kropp skal ta mindre plass, kommer man ofte innom tema som selvfølelse og selvverd. Noen har da behov for hjelp til dette av en behandler. Andre kan være i stand til å finne ut mer på egenhånd eller i samarbeid med for eksempel en veileder i ROS. Dette er et kjent tema for oss, som vi gjerne ønsker å bidra med hjelp til.

Her kan du lese mer om våre gratis rådgivningstilbud, og hvordan ta kontakt.

Podcast-tips:

Uforstyrra - kroppssjekking

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

20. april 2024
Tyrkia
Sterkere sammen (fulltegnet)
22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.